Новините: Най-важното за деня, 5 юни

7379
Новините: Най-важното за деня, 5 юни
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 5 юни.

НЯМА ДА РАЗБЕРАТ ДАЛИ НЕ ЯДАТ НЕГОВОТО МЕСО (ВИДЕО)

"Няма да разберат дали не ядат неговото месо" - тези скандални думи изрече вътрешният министър Бойко Рашков, с уточнение, че ги е казал експремиерът Бойко Борисов като начин да сплаши свидетел.

ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР: В КАЗУСА СЪС САНКЦИИТЕ "МАГНИТСКИ" НЕ Е ЗАМЕСЕНО САМО ЕДНО ЛИЦЕ

"Явно е, че определени лица и фирми са били покровителствени и по този начин са се облагодетелствали. Всичко няма как да е станало без хора, които заемат висши държавни длъжности. Това е сигнал за бездействие, неефективност, не искам да кажа съпричастност на други органи в България, които трябва да разкриват и разследват тези прояви.“ Това заяви служебният министър на правосъдието професор Янаки Стоилов.

ИЗЛЯЗОХА СПИСЪЦИ С ИМЕНА, СВЪРЗАНИ СЪС САНКЦИОНИРАНИТЕ ЛИЦА ПО ЗАКОНА "МАГНИТСКИ"

Националната агенция по приходите (НАП) публикува списък с компании, свързани със санкционираните лица по закона "Магнитски". Той се състои от 64 фирми, свързани с Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

ЦОНЕВА: БОРИСОВ Е ВИЗИРАНИЯТ ОТ САНКЦИИТЕ НА АМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЛИДЕР

"Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е визираният от санкциите на американското правителство настоящ политически лидер“. Това смята Антоанета Цонева от „Демократична България“. „Ако прочетете много ясно каква е формулировката, става въпрос за действащ политически лидер, официално лице. За мен няма друг фокус, освен че това е Бойко Борисов“, каза тя.

БОЖКОВ: АКО НЕ БЯХ РАЗКАЗАЛ ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА #ХУНАТА, БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ ОЩЕ ЩЯХА ДА УПРАВЛЯВАТ

"В помощ на комисиите, които правителството иска да създаде под американска диктовка, предлагам списък на част от лицата, свързани с мен: Нова телевизия, БТВ, БНТ и множество български и международни медии. Националният исторически музей, Националната художествена галерия, учени, художници, артисти, режисьори. Левски, ЦСКА, БОК, федерациите по шах и спортна стрелба, десетки олимпийски и световни шампиони, почти всички спортни клубове в България. Българската Коледа и стотици благотворителни инициативи."

ГОВОРИТЕЛЯТ НА ЦИК: НЯМА ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ ЗА ДЕРЕГИСТРАЦИЯ НА ПАРТИЯТА НА БОЖКОВ

"Партията на Васил Божков "Българско лято" е регистрирана и няма законов текст, чрез който да бъде анулирана регистрацията й, така че ще си участва в изборите. Това коментира накратко говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) - Цветозар Томов.

РАЙОНЕН КМЕТ: ЕДИН ПОДПИС МОЖЕ ДА ТОРПИЛИРА ДЪЛГО ЧАКАНИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ

Един подпис може да торпилира дълго чаканите детски градини. Това предупреждение отправи кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов към министъра на културата Велислав Минеков по време на форум, посветен на недвижимото културно наследство, организиран от "Демократична България".

ВМРО НАСТОЯВА ВЪПРОСЪТ ЗА РЕАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ГЕТАТА ДА СТАНЕ ПРИОРИТЕТ

От партията поставят "въпроса за реалната интеграция" на "несоциализираната, маргинализирана част" от ромския етнос и казват следното: "И не, не е най-важното да смените изборните правила, за да отстраните неудобен политически противник от секционните комисии. Нито е важно да вкарате лобистки поправки, за да платите цената на политическото си реанимиране. Още по-маловажно е да давате мръсни политически поръчки за очерняне на този и онзи, просто защото го можете. И без Вас, и без нас България е просъществувала над 1300 години. Но едва ли с тези темпове на саморазрушение и политически братоубийства, на които ставаме свидетели днес, ще продължи да ни има като нация в бъдещите десетилетия".

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: НОВИТЕ СЛУЧАИ ОТНОВО НАМАЛЯВАТ

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент. 157 са новооткритите случаи за 4 юни, като това е с 13 по-малко от отчетените в четвъртък 170 заразени. Направени са 14 275 теста (PCR и антигенни) т.е. с 1020 по-малко спрямо отчетените 15 295 ден по-рано. Така процентът на положителни проби се понижи леко - от 1,11 на сто до 1,09%!

ИНДИЙСКИЯТ КОРОНАВИРУС ПРЕВЗЕМА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, ЕПИДЕМИЯТА Е НАЙ-ВИДИМА ПРИ ДЕЦАТА

Макар Великобритания да отбеляза радостен рекорд на 1 юни – нито един смъртен случай за денонощието от COVID-19, индийският вариант на коронавируса (B.1.617.2, наречен делта вариант от Световната здравна организация) вече е доминиращ на Острова. Според епидемиологът на Imperial College London професор Нийл Фъргюсън, който прави моделите за разпространение на заразата за правителството, вариантът е 60% по-заразен от доминиращите досега варианти – на първо място британският B.1.1.7. Освен това, пак по думите на Фъргюсън, който говори на база информация от данните на здравните служби на Англия и Шотландия, индийският вариант е до два пъти по-вероятно да доведе до болнично лечение при неваксинирани.

ТЕОДОРА МАРКОВА: НОВАТА НАРЕДБА ЗА КЪМПИНГУВАНЕТО ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ГО СПРЕ

Проект на наредба за дивото къмпингуване предизвика доста разнопосочни мнения. С нея се въвеждат правила, които правят поставянето на каравана или палатка извън къмпинг изключително сложно. За да получите разрешение, трябва да представите пред общината следните документи: скица на мястото, становище от пожарната и здравен контрол, химическа тоалетна, контейнери за смет и договор със сметоизвозваща фирма и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com