Цонева: Борисов е визираният от санкциите на американското правителство лидер

6567
Цонева: Борисов е визираният от санкциите на американското правителство лидер
Снимка: Actualno.com

"Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е визираният от санкциите на американското правителство настоящ политически лидер“. Това смята Антоанета Цонева от „Демократична България“. „Ако прочетете много ясно каква е формулировката, става въпрос за действащ политически лидер, официално лице. За мен няма друг фокус, освен че това е Бойко Борисов“, каза тя в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Вината и политическата отговорност е на управлението в последните 10 години. Моделът „Борисов - Пеевски - Гешев (преди това Цацаров)“ разгърна своята конструкция в този период. Отговорността за качеството на институциите и разгръщането на корупцията е на управлението на Борисов“, добави тя. „Съществува една ос между ГЕРБ и ДПС. Погледнете и хората, които са обект на тези санкции. Пеевски е една одиозна фигура, която никога не е била разследвана. Вчера чух какво каза говорителят на прокуратурата, че ще анализираме всичко, което досега сме разглеждали. Това предизвика масов смях“, коментира тя.

Антоанета Цонева: Управляващите се страхуват от вот извън България, който не може да бъде калкулиран в техните сметки (ВИДЕО)

Никакъв шанс няма парламентът да промени Изборния кодекс и да улесни сънародниците ни в чужбина да гласуват. Това заяви в предаването ...

Цонева смята, че докладът на финансовото министерство на САЩ по закона „Магнитски“ е оценка и за българската прокуратура, и за действията на КПКОНПИ. Според нея, най-належаща е оставката на главния прокурор Иван Гешев, преди да се пристъпи към промени в съдебната система от следващото Народно събрание. „В България беше установено управление на Бойко Борисов заедно с неговия ортак Пеевски под чадъра, който им даваше прокуратурата. Това, което трябва да се случи и хората излязоха на улицата преди два дни е непримиримо да се настоява за оставката на главния прокурор. Санкциите по закона „Магнитски“ са огромен шамар, че българската прокуратура не може да се справи с корупцията по високите етажи на властта“, заяви тя.

Антоанета Цонева припомни, че именно Иван Гешев като прокурор по делото „КТБ“ не засегна Делян Пеевски под никаква форма. Като пример за затварянето на очите на българските институции припомни и случая, когато бившият ръководител на КПКОНПИ Пламен Георгиев определи Пеевски „като най-чистия човек в тази държава, чист като сълза“.

„Прокуратурата и КПКОНПИ не виждат къде е Пеевски. Съединените щати ни казаха къде е Пеевски. Един от лейтенантите на Пеевски е заместник-председател на бюрото за контрол на СРС. И той излезе в отпуска, вместо да си подаде оставката. Това са бутоните на завладяната държава“, категорична е Цонева. Tя допълва, че „оценката за прокуратурата се вижда от щетите, които лицето Делян Пеевски нанесе на българската икономика и политически живот. В един обвинителен между 12 000 и 15 000 страници на въпроси на журналисти защото името на Пеевски го няма, главният прокурор обяви с абсолютна арогантност, че никаква причина да е така“.

Цонева определи битката за разграждането на модела „Борисов-Пеевски“ като битката за Берлин през 1945 г. „Няма да бъде лесно да бъде разграден. Предстои ни тежка и продължителна битка - улица по улица, къща по къща. Той трябва да бъде разграждан и осветляван, трябва да бъде наложено върховенството на правото“, каза тя. „Ако не бъдат проведени реформите, изчистени регулаторите и лустрирани, ако не бъде създаден законодателен процес, който да е предвидим, България ще продължава да е на дъното на ЕС по бедност. Това е страшен проблем, защото не може да бъде отприщен потенциалът на българската икономика“, добави тя.

Антоанета Цонева: На пазара с данни изгря нова звезда

На пазара с данни изгря нова звезда - Global Research Metrics. Изкарали са бомбастично изследване, вече цитирано тук-там. Според свръх...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика