Новините: Най-важното за деня, 9 октомври

2183
Новините: Най-важното за деня, 9 октомври
Снимка: Getty Images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 9 октомври:

КРЕМЪЛ: КАМИОНЪТ-БОМБА ЗА КРИМСКИЯ МОСТ Е ТРЪГНАЛ ОТ БЪЛГАРИЯ

"Вече установихме маршрута на камиона, в който е станала експлозията (на Кримския мост) - това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Освен това бяха идентифицирани превозвачи, лица, участвали в организацията на движението (....) С помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ) беше възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористична атака. Това заяви ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин на среща с президента Владимир Путин в Санкт Петербург.

ГЕШЕВ: БУМЪТ НА ПРЕСТЪПНОСТТА НЕ Е РАБОТА НА ПРОКУРАТУРАТА

Бумът на престъпността не е работа на прокуратурата, това каза главният прокурор Иван Гешев пред медии във връзка с убития таксиметров шофьор.

СЛЕД СМЪРТТА НА ТАКСИМЕТРОВ ШОФЬОР: НАПРЕЖЕНИЕ, БЛОКАДИ И ЗАКАНИ ЗА ОТМЪЩЕНИЕ

Таксиметров шофьор загина след побой в София. Всичко се случило след засичане на пътя в столичния кв. "Разсадника". За трагедията е задържан 23-годишен мъж. А колеги на починалия таксиметров шофьор се събраха на спонтанен протест и блокираха движението по "Орлов мост" късно в събота, търсейки справедливост, предаде Нова тв.

КОЙ И КАК ВЗРИВИ КРИМСКИЯ МОСТ? ТРИТЕ ОСНОВНИ ВЕРСИИ

Както е известно, около 6 часа сутринта на 8 октомври на Кримския мост избухна взрив, който доведе до частично срутване на съоръжението. Въпреки че в резултат на експлозията и последвалия пожар бе повредена над километър от железопътната линия на моста, до вечерта на същия ден движението на влаковете по него бе възстановено. Кой обаче е планирал взрива и по какъв начин той е бил задействан, засега остава неясно. 

АСЕН ВАСИЛЕВ: ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО БИ БИЛО НАЙ-ВРЕДНОТО НЕЩО ЗА СТРАНАТА

"Най-доброто за страната е да има стабилно правителство по време на поредицата нови кризи, които се очертават. Виждаме, че войната в Украйна ескалира, инфлацията в еврозоната ескалира, има сериозно разместване в пазарите, еврото спадна спрямо долара. Към кризите, които имахме до момента, се очертават поне още 2-3, които да се насложат тази зима, ще трябва да има работещ парламент, за да може да се реагира адекватно".

ХРИСТО ИВАНОВ: ДОКАТО НЕ СЕ РАЗКЪСА ПОРОЧНОТО ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ БОРИСОВ - ГЕШЕВ, ПОДКРЕПА ОТ НАС Е НЕВЪЗМОЖНА

"Българската политическа система се трансформира и минава в ново състояние, в което изглежда, че в обозримо бъдеще никой няма да може да сформира самостоятелно управление и мнозинствата ще бъдат от 3, 4, а може и от 5 формации. Това налага промяна в подхода на политиците към въпроса за съставянето на мнозинства, което изисква търсенето на допирни точки, извеждането на национални приоритети, диалог. ... При правенето на коалиции трябва да се отчете обществената воля, посоката, в която България трябва да се развива, за да може едно управление, което е избрано, да може да оцелее и да взима тежки решения, които изискват смелост, а трябва и обществена подкрепа".

ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ АТАНАС ПЕКАНОВ: ДАТАТА 1 ЯНУАРИ 2024 ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖНА 

Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към Еврозоната. През следващите седмици очакваме и следващия транш от средства по Плана за възстановяване. Това заяви пред Нова тв вицепремиерът и министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

ВЗРИВЪТ НА КРИМСКИЯ МОСТ ХВЪРЛИ ПОВЕЧЕ СВЕТЛИНА ВЪРХУ БИТКАТА ЗА ВЛАСТ В КРЕМЪЛ

Руски военен канал в Телеграм, за който е известно, че симпатизира и подкрепя ЧВК Вагнер (частната армия на Евгений Пригожин), излезе с кратка информация, че руският военен министър Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Валерий Герасимов са подали оставки. Причината – взривът на Кримския мост.

ТОМА БИКОВ: ДЛЪЖНИ СМЕ ДА ОПИТАМЕ И СМЕ ГОТОВИ ДА ПОДАДЕМ РЪКА НА ТЕЗИ, КОИТО СА НИ ХУЛИЛИ И ЗАКЛЕЙМЯВАЛИ

"Усилието ни е партиите да започнем да си говорим. За да бъдеш в управлението, трябва да си постигнал и резултат. Хората са раздали картите, политиците трябва да ги отиграят. Логично е първата политическа сила да е носеща конструкция на едно управление". Това каза пред БНР Тома Биков от ГЕРБ. И допълни, че между партиите има теми за разговор.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: СЯКАШ ЗАПОЧВАЩАТА СЕ ВЪЛНА БЪРЗО СПРЯ ДА РАСТЕ

След като в края на миналата седмица видимо изглеждаше, че се е оформила седма вълна на коронавирус в България, данните за тази седмица вдъхват оптимизъм, че е ставало въпрос за минимален пик. Предстои обаче тепърва да видим какво ще стане в следващите седмица-две.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com