НСИ стартира подготовката за Преброяване 2021 г.

7740
НСИ стартира подготовката за Преброяване 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Пакет от предложения за изменение на нормативната уредба ще предложи Националният статистически институт, за да се подобри методологията и качеството на регистрите за следващото преброяване на населението и жилищния фонд в България през 2021 г.

Промените ще се отнасят за етно-демографските характеристики на населението като: религия, вероизповедание и майчин език, адресната регистрация на лицата и груповите записи на домакинствата.

Заместниците на Инджова отвърнаха: Докладът за невярното преброяване не е професионален

Неразборията в Националния статистически институт достига до нови висоти, след като заместниците на шефа на института Ренета Инджова Се...

Това стана ясно по време на научната конференция в столичния хотел Бест Уестърн Плюс Сити Хотел с участието на над 50 експерта в областта на демографията, преподаватели във висшите училища и изследователи от научни институти. Изводът, около който те се обединиха, е, че не може да се говори за провал на Преброяване 2011 г., но, за да се подобри качеството на информацията трябва да се направят законодателни и методологични промени при подготовката на следващото преброяване на населението.

Грешките, които отчитаме, са свързани със съкратените срокове за подготовката и обработването на данните от Преброяване 2011 г., както и с някои неясни дефиниции за етническата група на лицата и груповите записи на едно домакинство, подчерта председателят на НСИ Сергей Цветарски по време на дискусията. Според него може да се мисли за прецизиране на формулировките за вероизповедание, религия и майчин език, както и за въвеждане на задължителен отговор на тези въпроси, без да се нарушават конституционните права на гражданите да се самоопределят по етнически признак.

Основното, към което ориентираме нашата работа сега, е подготовката за Преброяване 2021 г., свързана с внедряването на новите технологии, участие на минимален брой преброители и ползването на данни от административните източници в страната, заяви Цветарски.

 

Ренета Инджова: Грешката в преброяването е с около 200 хил. души

Около 200 хил. души „са изсипани” в преброяване на НСИ от 2011 година. Това каза сегашният шеф на Националния статистически...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...