"Обявиха ни война": Ресторантьорите поискаха оставката на министъра на туризма

7941
"Обявиха ни война": Ресторантьорите поискаха оставката на министъра на туризма
Снимка: Колаж/Actualno.com

"Министърът на туризма Зарица Динкова обяви открита война на нашия бранш. От първия момент разбрахме, че на нея не може да се разчита, тъй като няма никаква експертиза и не разчитахме на подкрепа, но да ни пречи по толкова брутален начин - не очаквахме."

Това пишат в своя официална позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България. Реакцията им идва като отговор на позицията на самата министърка, която по-рано днес попита риторично: "как да защитя 9% ДДС за ресторантите, щом ще съдите човек, който се оплаква?". Припомнете си думите на министър Динкова ТУК.

"Докато се мъчи да ни вмени някакви милиони, явно се налага да й обясним, че след намаляване на ДДС и окончателното приключване на кризата с COVID-19, приходите от данъци и осигуровки за нашия сектор са се увеличили, а не са намалели. Твърдението за милионите само доказва, че Динкова дори не си е направила труда да провери въпросните данни, а говори наизуст, само с цел да ни атакува. От 2019 година насам наистина ни се налага да участваме в управлението на кризи. Първо тази, създадена от пандемията, а след това и от войната в Украйна. Оценка как сме се справили, няма да си даваме, но е факт, че в момента ни се налага да се справяме с кризи, в които директно участва и дори създава държавата и ресорният ни министър.

ОЩЕ: Ресторантьори ще съдят клиента, платил близо 500 лв. за три пържоли

Изумени сме, че Динкова твърди, че ако не преосмислим поведението си, щяло да й бъде трудно да ни защити. Използваме случая да я уведомим, че да се защитаваме, можем и сами. През толкова битки преминахме през последните три години, че не са много секторите, които могат да се доближат до преживените от нас емоции. И като ни се пречи, оцеляваме, но е по-добре държавата да помисли за туризма си и хората, които го развиват", казват още от организациите на заведенията у нас.

По думите им те са направили и вътрешна анкета с въпрос: "Трябва ли министърът на туризма да подаде оставка след позицията й срещу СЗБ и БАЗ? ОТГОВОР: ДА - 98 % и Не – 2%. И Подкрепяте ли позицията на СЗБ и БАЗ срещу Комисията на потребителите по повод скандала със стековете? ОТГОВОР: ДА - 93,9 и НЕ – 6,1."

"Ресорният министър трябва да се бори за по-добри условия за развитие на сектора, който обслужва. Нашият не го прави! Липсата на политическа култура и опит в бранша обаче води до грешни решения, с които се заемат позиции, създаващи кризи, които ни се налага да управляваме. ... Водени от горното Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията искаме оставката на министъра на туризма Зарица Динкова. За съжаление, това няма да оправи щетите, които нанесе по сектора само за няколко седмици, но все пак ще бъде крачка в правилната посока…", казват още от заведенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...