Образувано е досъдебно производство за продажбата на Мария в Гърция

33017
Образувано е досъдебно производство за продажбата на Мария в Гърция
Снимка: gettyimages.com

Районната прокуратура в Казанлък образува досъдебно производство за престъпление по чл. 182 "б", ал.1 от НК срещу С.Ж.Р за това, че на неустановена дата през 2009 година е дала съгласие за продажба на детето си в чужбина - Гърция, предаде БГНЕС.

Досъдебното производство е образувано след извършена проверка във връзка с установеното в Гърция дете от женски пол със собствено име - Мария, съобщиха от районната прокуратура. По делото е назначена ДНК експертиза, разпитани са свидетели, изискани са справки за задгранични пътувания. Разследването по делото е възложено на следовател от ОСлО при ОП – Стара Загора.

"Русият ангел" е прозвището, с което малкото момиче стана известно не само у нас и в съседна Гърция, но и в цяла Европа, където нейната необичайна история прикова вниманието на хората. В ромския квартал на град Николаево настана истинска паника, след като стана ясно, че снимките на русото момиченце от Гърция е най-вероятно детето на Сашка и Атанас Русев от техния квартал. Едно от децата на семейство Русеви разказа, че когато майката е видяла снимката на Мария по телевизията се разплакала и казала, "това е нашата Мария". Семейството има между седем и десет деца, като те самите не знаят колко точно са. Пет от тях са албиноси, които имат видима прилика с Мария от Гърция.

Семейството живее изключително бедно в една стая. Братът на Мария – Исус разказа, че майка му казала, че когато са били в Гърция, не са имали пари с какво да се приберат и затова оставили Мария. Според единия от съседите, тя споделила, че е получила 500 лева за това. Но според други, не е вземала пари за детето. Съсед на семейство Русеви призна, че хората от ромски произход са принудени да продават децата си, защото са гладни. Те виждат, че други техни събратя по нелека съдба са принудени да прибягват до това и следват техния пример.

Братът на Атанас, Ангел Ангелов Русев заяви, че не знае дали това дете е от тук, защото не го познава. "Не съм го виждал. Не знам също така дали е било продадено", каза той. Братът разказа, че семейството е било в Гърция, където са работили. Според него те едва ли са продали "лапето". Ако са го сторили, тогава нямаше да живеят в тази мизерия. "Вижте къщата им на какво прилича", каза Ангел и посочи с поглед. Попитан как си обяснява, че децата в семейството са бели и с руси коси, той отговори , поглеждайки нагоре "Бог знае". Родителите на Мария бяха разпитани в районното управление на МВР в Гурково.

След приключване на разпита семейството беше посрещнато от екип на БГНЕС. Пред него майката призна, че е оставила Мария в Гърция, "защото нямала храна, нямала работа... да я гледа". Тя добави: "Подарихме детето, без пари. Не съм взела пари. Нямаше с какво да го храня". Но също така майката призна, че "не знае дали е моя или не". Майката добави, че това дете прилича на това, което са изоставили в Гърция. "Прилича, но откъде да знам дали е моя или не". След като го е видяла снощи по телевизията, тя "не е яла и е болна".

БГНЕС припомня, че русото дете със зелени очи на възраст между 4 и 6 години беше открито миналата сряда при рутинна проверка на полицията в ромски катун в гръцкия град Фарсала, близо до Лариса. Момиченцето живеело с обвиненото семейство /39-годишен мъж и 40-годишна жена/, но след ДНК тест се оказа, че ромите нямат с никаква роднинска връзка с него.

Гръцкото правосъдие обвини и арестува ромското семейство за "отвличане". В показанията си пред съдия-следовател в Лариса мъжът казал, че детето им било предадено веднага след раждането от български ром и майката на детето, също ромка. Извън съда около 30 души от ромската общност чакаха няколко часа решението на съдиите, без да направят изявления

След като в петък полицията разпространи снимка на момиченцето, асоциацията за закрила на детето "Детска усмивка", на която властите повериха момиченцето, регистрира огромен брой телефонни обаждания и имейли. "В неделя вечер бяхме получили 8000 телефонни обаждания и хиляди имейли", заяви Панайотис Пардарис от ръководството на асоциацията. На сайта й са регистрирани над 200 000 посещения, а на адреса й във Фейсбук – около половин милион, уточни той. "Обаждат се или семейства с изчезнало дете, или лица, които нямат връзка с тях. Ние ще предоставим тези данни на полицията", добави Пардарис. Гръцки родители на изчезнали деца също са дали на властите резултати от ДНК тестове, за да бъдат сравнение с ДНК на детето, посочва местният печат.

Гръцката полиция предприе мащабно разследване, за да изясни случая, включително разгледа случаите на трафик на деца от съседни страни, сред които и България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com