Обувките на българските полицаи и пожарникари: Некачествени и неудобни

21126
Обувките на българските полицаи и пожарникари: Некачествени и неудобни
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Специализираните обувки на служителите в системата на МВР не отговарят на съвременните изисквания и нужди на полицаите за изпълнение на ежедневните им задължения.

Това е заключението от анализа на резултатите от изследване на удовлетвореността от специалните обувки сред членовете на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР), представено на нарочна пресконференция днес (8 февруари), предаде репортер на Actualno.com.

Данните от доклада показват, че специализираните кубинки не защитават/подсигуряват служителите така, както е нужно, за да изпълнят своите задължения качествено и да защитават населението в съвременната среда.

83% от служителите на МВР не се чувстват добре защитени с обувките, с които разполагат, а само 17% отговарят положително. 84% пък от анкетираните не считат, че са удовлетворени от качеството на кубинките, с които работят.

Между 80 и 100 лв. реално ще е увеличението на заплатите в МВР

Става въпрос за между 80 и 100 лева увеличение на заплатите от тези 100 милиона. Тук визирам не само полицаите, но и пожарникарите, дър...

63% от допитаните заявяват, че не чувстват удобство в тези обувки срещу 37% на противоположното мнение. 51% изпитват болка при носенето на специалните кубинки, а 49% отговарят отрицателно. 79% от анкетираните са категорични, че кубинките пропускат влага, когато вали дъжд, сняг или се ходи с тях по мокра почва. 21% нямат този проблем.

57% от служителите, участвали в допитването, казват, че краката им замръзват при носенето на обувките през зимата, 33% отговарят с “Понякога”, а 10% отрицателно. Почти равностойни са отговорите “Да” и “Не” на въпроса “Изпотяват ли ви се краката в тези кубинки?” - 45% срещу 47 на сто. 8% са категорични, че не се сблъскват с този дискомфорт.

Според данните от изследването, през лятото специализираните обувки стават най-неприятни. 81% изпитват горещина при носенето на кубинките, 15% отбелязват “Понякога”, а едва 4 на сто дават отрицателен отговор на този въпрос.

67% от служителите казват, че специалните кубинки, които са получили официално от МВР, се късат в рамките на първите 12 месеца от тяхната употреба, само 27% пък имат възможност да ги заменят през първите 12 месеца. Това от своя страна води до ситуация, в която минимум 24% от полицаите изпълняват професионалните си задължения със скъсани обувки.

СФСМВР: Удовлетворени сме, но не напълно (ВИДЕО)

На този етап сме удовлетворени, но не напълно, заяви Костя Костов, член на Контролната комисия към полицейския синдикат СФСМВР по по...

Целта на изследването не е конфронтация с ръководството на Министерството на вътрешните работи. По-скоро е една оферта за помощ към служители в МВР, на които им е работа да осигуряват облеклото на българските полицаи и пожарникари, стана ясно от думите на Валентин Попов, председател на Управителния съвет (УС) на СФСМВР. "Целта е една - униформените колеги да са добре облечени и обути", категоричен беше той.

Заместник-председателят на УС на СФСМВР Илия Кузманов уточни, че 55 евро е цената на обувките в момента, които МВР получава за служителите си.

На въпрос на Actualno.com колко струва чифт качествени специализирани кубинки в Западна Европа и в държава като Германия, например, Кузманов отбеляза, че в сравнение с българските, обувките, тези на полицаите в Европа са далеч по-качествени и "по-скъпото излиза много по-евтино".

По думите на Свен Селигер, експерт по специализирани обувки за полицията и армията в ЕС, Азия и Близкия изток, много е трудно да се каже каква е точната цена на чифт кубинки в Западна Европа, тъй като това зависи изключително от начина, по който тя е изработена. Той уточни, че въпреки високата цена, на тези обувки може да се разчита и те се носят дълго време.

Свен Селигер отбеляза, че задължително кубинките на полицаите трябва да отговарят на няколко условия: комфорт, тегло, дизайн, водоустойчивост, издръжливост, дишане/пропускливост при изпотяване, стабилност/поддръжка.

Борисов: 100-те милиона за полицията ще се дават срещу резултати

Правителството ще отдели 100 млн. за заплати за служителите в МВР, но срещу резултати. Това e подчертал министър-председателят Бойко Бо...

По отношение на разговорите с политическото ръководство на МВР Илия Кузманов отбеляза, че има промяна в начина, по който се води диалогът и синдикалната федерация е обнадеждена от него.

За финал Валентин Попов заяви, че минимумът от качества, които трябва да притежава един служител в системата, за да може да се чувства гражданинът на ЕС навсякъде еднакво сигурен, е добро оборудване, добро обучение и силна мотивация.

Изследването за качеството на обувките е проведено посредством социалните мрежи сред членовете на СФСМВР в периода октомври 2017 - януари 2018 г. сред 373 служители на МВР, които са и членове на синдиката - от жандармерия, охранителна полиция, пътна полиция, гранична полиция и други. Лично са интервюирани и 12 полицейски служители от страната.

Стана ясно, че от всички, попълнили анкетата, 85% от служителите използват официалните обувки предоставени им от МВР, а около 13% си купуват кубинките, с които ходят на работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...