Официално: Винетката поскъпва до 97 лв.

8711
Официално: Винетката поскъпва до 97 лв.
Снимка: БГНЕС

Годишната винетка за леки автомобили през 2016 година ще струва 97 лв., реши правителството.

Досега винетката струваше 67 лв., което означава, че увеличението е с 30 лв.

Прогнозират винетката да поскъпне до стотина лева

Сериозно поскъпване на пътните такси се очертава да има догодина, след като се планират 5 пъти повече приходи от тях да влязат в държав...

Седмичната винетка за леките коли ще струва 15 лв., при 10 лв. сега. Месечната винетка поскъпва от 25 на 30 лв.

Цените влизат в сила от началото на 2016 г. Обяснението за вдигането на цената е свързано с изграждането на новите автомагистрали.

Регионалния министър Лиляна Павлова заяви, че на заседанието МС е взето решение, че приема предложения доклад за въвеждане на смесена система за заплащането на републиканските пътища - винетки за леките коли до 3.5 тона, и над 3.5 ТОЛ-система за заплащене на км изминато разстояние.

"За товарните автомобили цената на винетката ще е от 1340 до 1743 лева. За автобусите цената е от 808 до 1050 лева. За леки автомобили цената е 97 лева. Цената не месечния и седмичния стикер също се покачва", продължи Лиляна Павлова.

Въвеждат винетки в Сърбия?

Сърбия все още разглежда варианта за въвеждане на винетки. Дилемата е дали да бъде въведена винетка, или все още да се плаща пътна такс...

"Очаква се приходите през 2016 година да се увеличат със 73,5 млн. лв. Очаква се разходите за винетки, предоставени на "Социално подпомагане" през 2016 година да се увеличат с около 6 млн. лв и да достигнат близо 18 млн. лв.", поясни тя.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов коментира пред Дарик поскъпването на винетките.

"Цената на винетката не е увеличавана от 2008 година и със сигурност би било добре да се увеличи. Съгласете се, че с 67 лева винетка да искате да имате магистрали, 30 000 км републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа - това е нереално. При ниска данъчна тежест, трябва да свикнем, че ще има все повече плащания според потреблението", заяви той.

По думите му трябва да свикнем, че не може градският транспорт в големите градове да бъде на цените на които е и че ако искаме да има тунел под Шипка, трябва да плащаме за минаването през него.

За да получите дубликат на годишната си винетка, трябва да направите:

Във връзка с падналата градушка, нанесла щети на автомобилите, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) припомня реда и условията за издава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com