Огнян Минчев: Хибридната война провали референдума в Македония

4647
Огнян Минчев: Хибридната война провали референдума в Македония
Снимка: БГНЕС

"Лесно е да констатираме недостатъчна категоричност на резултатите от референдума в Република Македония. Същевременно трябва да имаме предвид, че това допитване се проведе в условия на яростна политическа борба между реформистките сили и тези, които се борят за своето оцеляване след повече от 10 години авторитарно управление на ДПМНЕ-Груевски.

Псевдо-националистическите сили получиха щедра подкрепа от външна за страната сила, практикуваща масирана пропагандна - хибридна война. УДБА-шките структури на миналото бяха впрегнати до максимум за да удържат статуквото на безвремие, в което попадна Македония след 2006 г. Изборните резултати се изчисляват по стари и неадекватни избирателни списъци, според които в Македония живеят над 1 млн. и 800 хил. избиратели. На практика, избирателите в страната са не повече от 1,4 млн., което - ако беше отчетено с корекция на списъците - щеше да регистрира близко до 50 на сто участие на избиратели на референдума. Нещо повече - над 90 на сто от гласувалите са подкрепили промяната в Македония и нейната евроатлантическа интеграция. Значение има и обстоятелството, че на референдум гласуват доста по-малко граждани, отколкото на редовни избори", заяви политологът Огнян Минчев по повод проваления референдум в Македония."

САЩ, България и Гърция застанаха до Македония след отрезвяващия референдум

САЩ, България и Гърция разпространиха позиции по повод резултатите от историческия референдум в Македония, който премина при неособено ...

"Днес правителството и реформистката общественост в Македония имат нужда от нашата категорична подкрепа за продължаване и завършване на процеса на промяна. Тази подкрепа е необходима не само на Македония. Ако страната отново изпадне в безвремие, ако се провали Преспанския договор - ще се засили уязвимостта на малката република, ще бъдат направени допълнителни масирани опити за дестабилизация на целия регион в ущърб и на българските национални интереси. Очаквам и официална българска позиция за категорична подкрепа на резултатите от референдума и на реформисткото правителство в Скопие. Всички очаквахме и желаехме по-категорични резултати в полза на промяната на референдума. Но както Македония, така и България са гранични страни "на ръба" на Европа. Тук всяка победа на модернизацията и на демократизацията бива най-често последвана от рикошет в полза на на силите от миналото. Колко пъти България тръгва напред и пада обратно в ръцете на московските социалисти и други радетели за евразийско бъдеще (не ни стига евразийското минало...). Македонското общество е поделено на две като силите на промяната трябва да получат подкрепа за един финален тласък за завършване на започната държавна реформа. От техния успех зависи европейското бъдеще на целия регион. Успех, Зоран Заев!", допълни Минчев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com