Окончателно - скобите при неправилно паркиране са законни

30047
Окончателно - скобите при неправилно паркиране са законни
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) е отменил решението на Административния съд - София-град, с което винетките за паркиране или т.нар. синя зона и слагането на скоби на автомобилите бяха обявени за незаконни, предаде БТА.

Делото се води по жалба на "Центъра за Градска мобилност" и Столичния общински съвет срещу решението на Административния съд.

Цонев паркира колата си на място за инвалиди

Днес едно от най-споделяните видеа във Facebook e озаглавено "Инвалида Цонев на паркомясто за инвалиди". На клипа от Youtube се вижда ...

Според ВАС неправилно предходната инстанция е тълкувала дейността на "Център за Градска мобилност" като административна принуда при преместване на автомобил и поставянето на "скоба". Принудителните административни мерки се прилагат от полицаи, а служителите на дружеството само технически осъществяват действия, които са разпоредени от полицаите. Поставянето на "скоба" не е принудителна административна мярка, се посочва в решението на ВАС.

Общините имат право да въвеждат различен режим по силата на закона, като установят зони за паркиране, смятат от ВАС.

Съдът е оставил без разглеждане жалбите на сдруженията "Гражданско движение Днес" - Общество срещу произвола", "Гражданско движение Днес" и др. срещу наредбата на Столичната община.

Решението е окончателно.

„ПАРКирай се на зелено” в Южния парк

Имаме щастието да живеем в зелен град. Може да няма пясък и море, но близостта и свежестта на градските паркове ги прави особено примам...

Новите правила за паркиране в центъра на София бяха въведени от 1 септември 2012 година. С тях платената зона за паркиране беше значително разширена и беше разделена на синя и зелена зона, а цената за престой в синя зона се увеличи двойно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com