Оковали Десислава Иванчева заради липсата на добра болница за арестантите

2218
Оковали Десислава Иванчева заради липсата на добра болница за арестантите
Снимка: БГНЕС

Отвеждането с оковани ръце и крака до болница на отстранената от длъжността кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева се наложило заради липсата на достатъчно добро лечебно заведение, в което се настаняват арестантите. Този извод направи зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов пред БНР.

Той уточни, че има само две болници в България, които са предназначени за затворници или арестанти - едната е в София, а другата в Ловеч. 

Бизнесменът, заради когото Иванчева е в ареста, възмутен заради опитите тя да бъде съжалявана

Мен ме възмущават опитите да се изкриви общественото мнение към съжаление за г-жа Иванчева. Все пак г-жа Иванчева е в ареста с обвинени...

"Аз не съм доволен от тези болнични заведения. Те не разполагат с кой знае колко техника и персонал. Когато се касае за по-специфично заболяване, сме принудени от закона да водим арестантите до граждански болници, защото лекарят им може да разпореди да се направи скенер. Ако разполагахме с нормални болници, нямаше да ги водим в обществени такива", каза още Проданов.

В началото на месеца Десислава Иванчева, която бе арестувана показно в центъра на София в средата на април, беше приета в болница с оковани ръце и крака. Тя постъпи там заради онкологично заболяване. Конвоирането ѝ предизвика сериозен обществен дебат дали това е законно.

"Не бива да се създава впечатление в обществото, че има стремеж да се причинят страдания на задържаните повече от необходимото", заяви Проданов и допълни, че "понякога се злоупотребява с тази неприятна перспектива България да бъде осъдена в Страсбург". Повод за думите му е изявеното намерение на адвокатите на Десислава Иванчева да съдят държавата за конвоирането ѝ.

Десислава Иванчева ще съди България в Страсбург

Десислава Иванчева ще съди държавата в Страсбург заради оковите, с които беше заведена в болница. Обвинената в корупция кметица на кв. ...

Зам.-министърът на правосъдието коментира и скандала около задържането на Димитър Желязков-Митьо Очите, който се оказа служител в охранителната фирма "Аркус секюрити", управлявана от Иван Владимиров. Неговият син - Методи Владимиров, пък е зам.-шеф на затвора в Бургас.

"Като дойде лятото и отпускарското време и се появява проблем с този наш служител. Миналата година по същото време пак имаше проблеми с него. Този наш служител е осъждал затворници за клевети. Проверявали сме го и не виждам причини да го критикуваме за работата му. Не е наша работа къде работи баща му", добави Проданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com