Опасността за всички наши посолства в Близкия изток е повишена

6776
Опасността за всички наши посолства в Близкия изток е повишена
В следващите дни посолството ни в Сана няма да работи

В следващите дни посолството ни в Сана няма да работи с граждани, тоест няма да приема хора за срещи, за издаване на визи, докато не се уточни обстановката там.

Опит за покушение срещу българския посланик в Йемен

Посланикът на България в Йемен е леко ранен, след като маскирани са открили огън по колата му в столицата и се опитали да го отвлекат, ...

Това каза пред БНР министърът на външните работи Николай Младенов.

Той обясни, че посолството ни в Йемен ще остане да си функционира пълноценно.

"Просто в следващите няколко дни предприемаме извънредни мерки, за да може да има някакво спокойствие съставът на посолството, докато се изяснят обстоятелствата от тази изключително неприятна случка", допълни Младенов. Министърът очаква посланик Борис Борисов спешно да се върне в България за лечение и подчерта, че той е изключителен специалист по отношение на Йемен. Младенов потвърди, че България има близки контакти с Йемен. "Имаме хора във всички части на обществото, имаме лекари, инженери има хора, които са от опозицията, от управлението. Така че тези, които познават арабската проблематика, те си дават сметка, че това е страна в много близки отношения с България", заяви външният министър.

Младенов: Шокиран съм от посегателството над посланика ни

По повод опита за отвличане на българския посланик в Йемен външният министър Николай Младенов изпрати официално изявление, получено в р...

Младенов подчерта, че опасността за всички наши посолства в Близкия изток е повишена.

По-рано днес той каза, че е шокиран и възмутен от опита за отвличане и насилието над българския посланик в Сана - Борис Борисов.

Нападенията на дипломатически представители са в разрез с основните принципи на международните отношения. В случая с г-н Борисов става дума и за искрен приятел на йеменския народ, който от години работи не само в интерес на българските граждани в Йемен, но и в помощ на прехода в страната. Радвам се, че посланик Борисов е в добро здравословно състояние, като съвсем скоро той ще бъде повикан в София за допълнителни медицински прегледи, уточни министърът.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com