Опетнени ли са дарителските платформи след казуса HelpKarma

4944
Опетнени ли са дарителските платформи след казуса HelpKarma

IT общността предлага изработването на прозрачна платформа за дарения, която да елиминира възможността за злоупотреби с дарените средства. Това стана ясно след излъчване на разследване на Мария Цънцарова от bTV как се използват средствата от дарения в платформата HelpKarma.

Мислим да направим няколко серии от т.нар. хакатони за изграждането на подобна платформа безплатно, изцяло на доброволчески начала, обясни пред БНР Росен Генчев, който има 22 години стаж като програмист, създател е на дигитална платформа за търсене на алгоритми в сферата на биотехнологиите.

Прокуратурата се самосезира за високите заплати във фондация „HelpKarma“

Днес Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с материал излъчен в ефира на една от националните телевизии относно служите...

Бъдещата платформа ще бъде така структурирана, че практически да бъде невъзможно да бъдат извършвани подобни нередности, „дори човек да има пълен контрол над нея“, заяви Генчев и увери, че е абсолютно възможно. Това ще става с публичен приходно-разходен лист. Ще бъде избегната и потенциалната измама с медицинските мнения и експертиза. Обмисля се да има и одит на разходите на всеки потребител преди начало на кампания в негова полза. „Този одит под една или друга форма трябва да е достъпен на хората, които даряват“, коментира IT специалистът.

Относно възнаграждението за IT специалиста, работил върху HelpKarma, Генчев поясни, че нещата не са реални нито като сума, нито платформата представлява кой знае какво технологично постижение. „Нейното изготвяне е тривиална задача.“

Правилният избор на технология за изграждането на една платформа може драматично да елиминира нуждата от постоянна поддръжка, посочи още специалистът.

След излъчването на разследването на bTV Красимира Величкова от Българския дарителски форум е изпитала „смесица от ужас и гняв, защото сега ще се наложи всички организации, които работят честно и почтено, да се обясняват“, разказа тя.

Разследване: Платформа за дарения на болни деца, дава хиляди левове заеми и заплати на служителите си

Милиони левове се събират за дарения за различни каузи. Закон за дарителството в България няма. Събраните пари се управляват от организ...

„Нашите наблюдения показват, че в последните години, година-две, самите родители казват – няма да се занимаваме с държавата. Те се отказват изобщо да търсят правата си през държавата, просто по default смятат, че няма да намерят подкрепа и започват кампания. Защото смятат, че така по-лесно ще се справят“, коментира Величкова.

Този скандал очевидно носи сътресения за всички – за обществото и за вярата му в доброто, за организациите, които работят в тази сфера, подчерта Красимира Величкова.

Ако не се състои разговорът какво да се направи, за да няма нужда от дарителски кампании, всички ще бъдем виновни за следващите деца, категорична е Величкова. „Защото не може да се разчита на дарителски пари.“

Ако няма активност за подобряване на системи, то този тип дарителство само ще запълва дупки, без да решава нищо по същество, допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com