Опит протестът за опазването на парк "Пирин" да се превърне в протест срещу ЕС (ВИДЕО)

3831
Опит протестът за опазването на парк "Пирин" да се превърне в протест срещу ЕС (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Хора, които не бяха част от протестното шествие срещу решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 година за изменение на Плана за управление на парк "Пирин", опитаха да превърнат протеста в протест срещу ЕС. Инициативата по-скоро приличаше на опит да се протестира срещу подкрепата на големи европейски лидери за Бойко Борисов и ГЕРБ.

Няколко души с маски с изображения на европейски лидери като например френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и, разбира се, българския премиер Бойко Борисов, опитаха да застанат начело на вървящото по улиците на София шествие. След кратка разправия, в която се включиха и полицаи, охраняващи демонстрацията, маскираните с ликове на европейски лидери млади мъже се отдръпнаха. По информация на Actualno.com това са хора, които не са предупредили, че ще дойдат на този протест с такава инициатива.

След кратката неразбория кой да води демонстрацията на природозащитниците, в крайна сметка организаторите от "Зелените" и "За да остане природа в България" застанаха начело с традиционните плакати в подкрепа на опазването на парк "Пирин", както и с викове "Пирин е в беда, спасете го сега", "Пирин не е баница", "Вие сте позор, оставка и затвор", "Долу мафията", "Оставка" и "Мафия". Припомняме, че освен искането за отмяна на промените в Плана за управление на парк "Пирин", позволяващи строителство в зоните за туризъм и за опазване на горските екосистеми и отдих, има искане и за оставката на екоминистъра Нено Димов.

В подкрепа на зимните спортове и втори лифт в Банско

Протестът в подкрепа на зимния спорт и „за” втори лифт на Банско беше поведен от кмета на Банско Георги Икономов, от вицепремиера Валери Симеонов и евродепутата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. "Тук сме, за да ни види цяла България. Да покажем, че обичаме и защитаваме Пирин. За да кажем "не" на зелените лъжи", заяви кметът на Банско Георги Икономов.

През цялото време шествието, което почна от началото на бул. "Витоша", вървеше под музикален съпровод. Стигна се до любопитен момент – кукери танцуваха на американски рап. Пред Съдебната палата последва по-сериозно музикално представление и призив от DJ Sprite: "Към Министерски съвет - там започваме втората част на нашето парти", добавяйки, че "цяла България е с нас". "Партито" беше водено през цялото време от джип "Хамър", за който организаторите от Сдружение "Бъдеще за община Банско“ казаха, че е "уникален парти джип". Вече на площад "Александър Невски" прозвуча и песента на Емил Димитров "Моя страна, моя България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com