Осем кандидати за "Столица на културата 2019"

33828
Осем кандидати за "Столица на културата 2019"
Снимка: БГНЕС

Осем града са се кандидатирали за „Европейска столица на културата 2019", съобщиха от Министерството на културата. Те официално ще се представят в петък, тъй като срокът за подаване на кандидатурите изтича, предаде Стандарт нюз.

Заявилите участие досега градове са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Русе, София, Шумен. В петък те официално ще подадат документите си, след което кметове и зам.-кметове ще представят предимствата на градовете си.

Стартира сайтът за "Европейска столица на културата"

Министерството на културата в качеството си на координационен орган за конкурса за избор на български град за „Европейска столиц...

След това предстои конкурс на два етапа – предварителен подбор и окончателен избор. През 2019 г. за домакини на европейската инициатива са определени България и Италия.

Изборът се прави от 13-членно жури от независими експерти, в това число и 6 български експерти. Европейската комисия следи и е гарант за провеждането на напълно прозрачна и независима процедура по избора.

Инициативата „Европейска столица на културата" представлява една от ключовите дейности на Европейския съюз в областта на културата, уточняват от министерството. Целта е да се подчертае богатството и културното многообразие в Европа, споделянето на общи ценности, насърчаването на взаимното опознаване и разбирателството между европейските граждани. Инициативата е лансирана през 1985 г. по идея на тогавашната гръцка министърка на културата - певицата Мелина Меркури, а за изминалите десетилетия популярността й непрекъснато нараства.

В Италия кандидатите са петнайсетина, сред които са Венеция и Торино.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com