От 173 общини потвърждават участие в годишната среща на местните власти, организирана от НСОРБ

4459
От 173 общини потвърждават участие в годишната среща на местните власти, организирана от НСОРБ
Снимка: НСОРБ

До момента участие в годишната среща на местните власти, която ще се проведе на 20-ти септември, са потвърдили 456 представители на 173 общини, съобщиха от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

На своето заседание днес УС на НСОРБ се запозна с напредъка в подготовката на Годишната среща на местните власти и предприетите от НСОРБ мерки за гарантиране безопасността на всички участници във форума.

НСОРБ избира нови ръководни органи

  На 25 и 26 февруари 2020 г. в София ще се проведе 33-ото Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република ...

Освен представители на общините, 28 компании са заявили участие в тазгодишното издание на Общинско Експо 2021. В  деловите форуми от програмата на събитието ще вземат участие  представители на дипломатически мисии, на държавни институции, изследователски институти, граждански организации и бизнес структури, а също така и представители на европейски институции и на местни власти от дружи държави.

УС на НСОРБ реши да бъде въведено ограничение до двама представители на община за участие в събитията от програмата, като всеки от участниците и гостите на събитието ще премине през предварителна щателна проверка на здравния статус, съгласно изискванията на компетентните органи и институции.

Управителният съвет определи състава на Комисията за проверка на пълномощията на делегатите на Общото събрание на НСОРБ, което ще се проведе на 20.09.2021 г. и утвърди тазгодишните носители на наградите на НСОРБ.

Основното настояване на местната власт е общинските бюджети да бъдат подкрепени с 370 млн. лв. допълнително за настоящата година. НСОРБ предлага средствата да бъдат разпределени по общини на база изравнителната субсидия за 2018 г. (последната година, в която достъп до механизма на изравнителната субсидия имаха всички 265 общини), преизчислена с коефициент 1,3.

На първо четене: По-голяма финансова самостоятелност на кметствата

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Вносител на текстовете е М...

До момента в Народното събрание са депозирани 9 предложения, касаещи планирането на допълнителни средства за общините, които варират от 54 до 370 млн. лв. като допълнителна изравнителната субсидия, средства за детските градини, целеви субсидии за справяне с COVID-19, както и предложения за финансова подкрепа на общинските болници и обществения транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com