От ДБГ недоволни от замразяването на пенсионната реформа

15898
От ДБГ недоволни от замразяването на пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

„Движение България на гражданите“ е недоволна от подписания на 14 декември 2014 г. Меморандум за разбирателство, касаещ пенсионно-осигурителната система. Партията не приема подписването на толкова важен документ да се прави без знанието на Реформаторския блок като политическа сила, участваща в управлението, и на народните представители от ПГ на РБ. Това се посочва в позиция на политическата сила, изпратена до медиите.

В нея се допълва: "За нас е обезпокоително документи за бъдещето на пенсионноосигурителния модел да се подписват без публична дискусия, без да е взето мнението на работодателите, без направена оценка за въздействието и яснота за следствията от прилагането на документа и без съвместна позиция на ГЕРБ и РБ по него.

Калфин очерта първите цели на пенсионната реформа

Липсва дългосрочна перспектива по отделните параметри на пенсионната реформа. Надявам се следващата година да постигнем съгласие по тях...

В Програмната декларация на ГЕРБ и РБ, глава 9 „Социална политика“, двете формации се ангажират с „продължаване на пенсионната реформа и търсене на възможности за допълнително нарастване на пенсиите; съобразяване на пенсионната реформа с демографските и социално-икономическите характеристики на страната“, както и със „запазване на уредбата за пенсиониране на работещите първа и втора категория до приемане на цялостна пенсионна реформа през 2015 г.“

По същество от ДБГ окачествяват Меморандума като съществена промяна на пенсионния модел, за което няма проведена задълбочена дискусия в обществото, както и между партньорите в коалицията. Освен това, партията призова ПГ на Реформаторския блок на утрешното си заседание да излезе с официална позиция по казуса.

Водени от съзнанието за тежката ситуацията, която правителството „Орешарски“ и политическата криза установиха в държавата, ДБГ предлага на Парламентарните групи на РБ и ГЕРБ и на ръководствата на РБ и ГЕРБ следните крачки за установяване на ефективна координация между управляващите партии:

1. Незабавно провеждане на консултации между ръководствата на РБ и ГЕРБ за установяване на гаранции за спазване на подписаните между страните политически документи.

Нейков: Ново замразяване на пенсионната реформа ще е голяма грешка

Министър Калфин предлага нещо като полузамразяване на пенсионната реформа. Това заяви бившият министър на труда и социалната политика в...

2. Публично обсъждане на Меморандума с всички засегнати от документа страни, в т.ч. и консултации с представителите на синдикатите и работодателите.

3. Анализ на ефекта от прилагането му върху социалната, икономическата и финансовата системи на държавата.

4. Незабавно съставяне на работна група от управляващите ГЕРБ и РБ, която да предложи консенсусен пенсионен модел на страната, в сила от 2015 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com