От "Системата ни убива" обещаха изненади на протеста, Манолова поиска оставката на Караянчева

11119
От "Системата ни убива" обещаха изненади на протеста, Манолова поиска оставката на Караянчева
Снимка: БГНЕС

Изненади обещаха майките от ”Системата ни убива” на протеста довечера. Те призоваха гражданите да донесат презрели сини сливи и заявиха, че ще замерят правителствената сграда с водни бомби.

Това стана ясно по време на брифинг на майките днес, след вчерашната ескалация на напрежението в сградата на бившия Партиен дом.

Ето как изведоха протестиращите майки от Народното събрание (ВИДЕО)

Точно в 18.15 часа вчера НСО изведе от парламента майките на деца с увреждания, които по-рано се барикадираха в сградата с искане за ос...

На брифинга присъстват и Мая Манолова от "Изправи се.БГ", както и Настимир Ананиев от "ВОЛТ".

"За насилието бе дадена зелена светлина от Цвета Караянчева. Мен ме е срам, че това е председател на Народното събрание. Искаме и нейната оставка", заяви Настимир Ананиев.

Очакваме парламентарните групи да разгледат нашата декларация, в която има четири много ясни точки и да се свържат с нас. Винаги сме искали културен диалог.

Единствената причина да се стигне до това ескалиране на ситуацията бяха действията на госпожа Караянчева, посочиха протестиращите.

БСП поиска оставката на Караянчева заради отношението към протестиращите

БСП поиска оставката на Цвета Караянчева сега и веднага заради недопускането на дете с увреждане до тоалетната на парламента. Това обяв...

От "Системата ни убива" заявиха още, че с вчерашния си протест в сградата на НС са искали да поканят депутатите да подпишат декларация с 4 искания.

Основните са за оставка на главния прокурор, за деклариране на отказ, че няма да подкрепят проекта за нова конституция и за разпускане на парламента. До момента декларацията е била подписана от трима депутати от БСП - всички жени.

"Едно същество, защото няма как по друг начин да го нарека, ми стискаше ръката в продължение на 10 минути и дори не можех да набера 112", оплака се една от протестиращите майки.

От думите й стана ясно, че "детето", което вчера не бе допуснато до тоалетна на парламента, всъщност е на 24 години, "с напълно съхранено съзнание, но не може да говори". "А и дори да беше дете, всеки български гражданин трябва да има право да бъде в Народното събрание. До неговото състояние се стигна, само заради гардовете", твърди майката.

"Истината е, че насилието, упражнено върху него и Вера Иванова, е единствената причина за състоянието му. Не защото е човек без права, не защото е зеленчук. Христо е гласоподавател и не е под запрещение, Караянчева", добави тя.

Караянчева: Няма да подам оставка, вчерашната ситуация беше категорична провокация

Едно младо момче беше използвано, а вчерашната ситуация беше категорична провокация, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева...

"Настояваме за незабавната оставка на Цвета Караянчева заради вчерашните събития, заради публичното й изявление НСО да си "свърши работата". Тя употреби политически НСО, превръщайки я в бухалка срещу мирно протестиращи", коментира от своя страна Мая Манолова.

Според Мая Манолова служителите на НСО са допуснали прекомерна употреба на сила и поиска незабавна проверка на случая. Тя разказа, че 12 гарда са се включили в изхвърлянето жени и мирно протестиращи от сградата на Народното събрание. 9 от тях са били заети с "влаченето и блъскането", а трима са снимали.

"Докато те снимаха, на нас ни бяха заглушени телефоните, както и интернет връзката. В продължение на 10 минути не можах дори да набера телефон 112, за да извикам линейка за Христо", разказа Вера Иванова от "Системата ни убива".

От БСП също поискаха оставката на Караянчева, но тя обяви, че няма намерение да я подаде.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com