Отбелязаха 30-ата годишнина от създаването на 61-а Стрямска механизирана бригада

2006
Отбелязаха 30-ата годишнина от създаването на 61-а Стрямска механизирана бригада
Снимка: Министерство на отбраната

„За три десетилетия 61-а Стрямска механизирана бригада се утвърди като едно от най-боеспособните и емблематични формирования от състава на Сухопътните войски и на Българската армия със свой собствен значим принос към националната сигурност“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 30 септември, на официалната церемония по случай 30 години от създаването на военното формирование в Карлово. 

Той изтъкна своевременната реакция на командването на бригадата и добрата координация с местната власт при оказаната помощ към бедстващите хора от наводненията в община Карлово. „Фактът, че военнослужещите от 61-а бригада се отзоваха така бързо на помощ в селата Богдан и Каравелово осуети човешки трагедии. Това ме изпълва с гордост, че в строя на бригадата има хора с благородни сърца, благодаря ви“, заяви адмирал Ефтимов.

Знаете ли каква е числеността на Българската армия?

Българска армия - началото След Освобождението на България със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар в България...

Той отбеляза високите постижения на военното формирование в изпълнение на основните мисии на Въоръжените сили. Акцентира върху многобройните учения, в които военнослужещите от формированието трупат практически опит, мерят сили с колеги от страната и чужбина, работят за повишаването на подготовката си и постигането на оперативна съвместимост със съюзниците. Адмирал Ефтимов подчерта десетките контингенти, сформирани на базата на личния състав на бригадата, които са доказали професионализма и воинските си качества в мисии и операции зад граница.

„В условията на сложна геополитическа обстановка все по-силен е акцентът върху  военния фактор и способностите на армиите да изпълняват надеждно своите мисии по осигуряване на териториалната цялост и сигурността в национален и коалиционен формат. Поставили сме си високи цели и ще ги изпълняваме. Убеден съм, защото познавам професионализма и отговорното отношение на военнослужещите от Сухопътните войски и 61-а бригада“, заключи началникът на отбраната. 

В Карлово честването на 30-ата годишнина на 61-а Стрямска механизирана бригада започна с отдаване на почести пред „Паметника на загиналите воини във войните    1912 г . - 1918 г.“. Тържествената церемония, на която бяха отличени военнослужещи за достойно и професионално изпълнение на задачите,  се проведе на площад  „20 юли” в центъра на града. В нея участваха командирът на Сухопътните войски  генерал-майор Михаил Попов, командирът на 61-а бригада бригаден генерал Деян Дешков, командирите на бригадата през годините, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений, представители на министерствата на отбраната и на вътрешните работи, на държавната и местната власт, както и на военно-патриотични организации и съюзи.   

Молебен за здраве, благоденствие и успех беше отслужен от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений  и свещеници от Карловската духовна околия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com