Отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията

3156
Отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията
Снимка: iStock/Guliver

Седем български града ще осветят свои емблематични места в зелено – цветът на донорството и трансплантацията.

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията седем български града ще осветят свои емблематични места. На 10 октомври, след 19.00 ч., в зелено - цветът на донорството и трансплантацията, ще бъдат осветени Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът на пл. „Стефан Стамболов“ и сградата на общината в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, крепостта „Царевец“ във Велико Търново и сградите на общини Русе и Бургас. График с началните часове на осветяването можете да намерите в прикачения файл.

В Русия обмислят автоматично съгласие за донорство при смърт

Председателят на комисията по здравеопазване в руската Дума каза, че страната обмисля въвеждането на презумпция за съгласие за донорств...

Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи обществения дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация, които помагат да се спасят животи и да се подобри качеството на живот на много хора.

Тази година, заради пандемичната ситуация, която засяга всички страни по света, и несигурността, свързана с организирането на големи публични събития през следващите месеци, Съветът на Европа препоръчва отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията да се провежда предимно онлайн. Ето защо събитията, които организира Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, са на открито и при спазване на противоепидемичните мерки.

- В периода 12 – 16 октомври като инициатива по Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019 - 2023 г., доброволци на Български младежки Червен кръст ще раздават информационни материали за донорството и трансплантацията в десет български града. График за разпространението на информационните материали можете да намерите в прикачения файл.

- На 14 октомври, от 12.00 часа, в южната част на парковото пространство на Националния дворец на културата ще бъдат засадени 202 рози – колкото са донорите на органи в България. Създаването на розовата градина в центъра на столицата е израз на признателността и почитта към донорите и техните семейства.

Изпращаме 800 медици в Европа на обучение по донорски програми

800 български лекари, сестри и друг медицински персонал ще бъдат обучавани в реномирани европейски центрове по донорски програми. Иници...

- На 17 октомври, от 12.00 часа, в откритото пространство на „Атриум“ в Националната галерия, пл. „Св. Александър Невски“, близки на донори, трансплантирани пациенти, лекари и представители на медиите ще създадат заедно 3D сърце - солидарен акт в подкрепа на донорството и трансплантацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

24 май ще бъде Ден на България във Ванкувър, провинция Британска Колумбия

Коментар №3 на седмицата: Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Коментар №2 на седмицата: Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Коментар №1 на седмицата: Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com