Откриха ГМО в салами

13597
Откриха ГМО в салами
Снимка: Getty Images / Guliver

Салами с ГМО у нас пипнаха инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) при проверка през миналата година. Това съобщи главният експерт на БАБХ Любина Донкова пред "Телеграф".

Наличие на такива съставки е установено още в царевични и соеви суровини.

Лесен трик за откриване на ГМО в храните

ГМО продуктите имат вреден ефект върху човешкия организъм. Горчивата истина е, че вече над 80% от храната, която поглъщаме е генно моди...

През 2014 г. са проверени 79 продукта при планирани 80. Стоките са избрани произволно от търговската мрежа, като са взети проби от храни, върху които не е обозначено, че съдържат мутанти. Донкова уточни, че наличието на ГМО-съставки не е нарушение, защото били под допустимия праг 0,9 на сто.

Едва при по-високо съдържание на генномодифицирани суровини това трябва да бъде обозначено на етикето с надпис "съдържа ГМО", който да заема 25% от опаковката, с главни букви в контрастен цвят, гласи Законът за храните.

Донкова заявява още, че проверки за наличие на ГМО се правят всяка година, като броят им зависи от установените нарушения от предходната година. Тя посочва, че Агенцията няма лаборатория за проверка на пробите и те се предават на частни институции, определени с обществена поръчка.

Пред да влезе в сила изискването ГМО да се обозначава на етикета, производителите масово са използвали такива съставки в продуктите си. Така, без да подозираме, до 2010 г. сме изяждали тонове мутанти всяка година. Без ад имаме представа, редовно сме яли модифицирана царевица, соя, рапица и ориз под формата на спомагателни продукти.в пакетираните храни.

ГМО в алкохола и лекарствата?

Алкохолните напитки и лекарствата масово се правят със съставки от генномодифицирани организми. Това заяви пред "Телеграф" д-р Сергей И...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com