Откриха възпоменателен монумент на Берлинската стена в Пловдив

2106
Откриха възпоменателен монумент на Берлинската стена в Пловдив
Снимка: Пловдив 2019 / Росина Пенчева

В Пловдив беше открит днес възпоменателен монумент на Берлинската стена по повод 30-тата годишнина от падането на стената и във връзка с домакинството – Европейска столица на културата. В церемонията участваха президентът Петър Стоянов (1997-2002), кметът Здравко Димитров и немският посланик Н. Пр. Кристоф Айххорн.

Поставят парче от Берлинската стена в Пловдив

В годината на Пловдив – Европейска столица на културата и по повод честването на 30-тата годишнина от падането на Берлинската сте...

„Виждал съм стената в онези години, преди да падне. За една нощ е построено едно огромно съоръжение, за да раздели едни от други роднини, приятели, сънародници“, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров. По думите му със стената си отиде една епоха на разделение и противопоставяне, за която мнозина сега не искат да си спомнят. И призова да бъдем Нека заедно и да пазим свободата, която имаме.

"Години наред у нас беше втълпявано, че комунизмът е монолитна система, която никога няма да падне. Но се оказа, че системата, която е основана на свобода, на човешки права и на демокрация, макар и да изглежда крехка като тръстика, устоява на всичко, дори и на сибирските ветрове“, заяви президентът Петър Стоянов. По думите му този мемориален знак трябва да напомня и след 30, а може и след 300 години какво е преживяла през 20 век Европа по времето на комунизма и това никога да не се повтаря.

„За мен е важно, всички ние в Европа, и българи, и германци, какво всъщност ни държи заедно и това е думата „свобода“ и тя ще бъде документирана от този монумент, който днес откриваме“, заяви немският посланик Н. Пр. Кристоф Айххорн при откриването.

Разследват "Пловдив 2019" за откриващото събитие на Европейската столица на културата

Над 2.2 млн лв струваше откриващото събитие на Европейската столица на културата на 12 януари 2019. Редица публикации в медиите за висо...

Припомняме, че парчето бетон е специално изрисувано от знаковия артист Тиери Ноар и по-рано през януари то бе част от изложбата „Изкуство на свободата - от Берлинската стена до уличното изкуство“, с която фондация „Пловдив 2019“ даде старт на столица на културата. Артистът оставя и личното си послание към града и страната ни, което гласи: „Послание към бъдещите поколения – нека не повтаряме грешките на миналото.“  Инициативата е на фондация „Пловдив 2019“ и част от заключителните събития в годината на титлата.

Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред галерия „2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ Свободата на Нова Европа.

Шрифтът на Пловдив

Шрифтът на Пловдив PlovdivTypeface е резултат от проект, който стартира в навечерието на най-светлия за българската културата празник -...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com