Отлагат делото срещу Ахмед Муса зарали липса на експерти по исляма

2525
Отлагат делото срещу Ахмед Муса зарали липса на експерти по исляма
Снимка: БГНЕС

За 30 май бе отложено делото срещу ислямския проповедник Ахмед Муса Ахмед. Причината - липса на специалисти по ислямска теология, които да дадат своята оценка на вещи лица по важните за обвинението въпроси.

Експертите трябва да отговорят на въпроса какво точно е проповядвал Ахмед Муса и дали то е заплаха за мира, както твърди членът от Наказателния кодекс, по който е обвинен.

Свидетел: От 2008 г. Ахмед Муса изгражда структура на ИД в България

Последният таен свидетел по делото за разпространяване на джихадистки идеи твърди, че Ахмед Муса Ахмед е в основата на нелегална структ...

Делото се гледа повторно от Апелативен съд-Пловдив, след като бе върнато от ВКС. Така съда в Пловдив върна Муса в ареста. При първото гледане имаше подобни проблеми.

Днес апелативният прокурор опита да оспори предложеното вещо лице Сефер Хасанов, член на Главното мюфтийство, но съдът не прие аргументите му и счете, че след като той е завършил ислямска теология в Държавния университет в Турция и това образование е признато у нас, няма причина да бъде отхвърлен. Така с него намерените досега експерти стават трима, другите двама са преподаватели от Нов български университет. Ректорът на Шуменския университет бе заплашен с глоба, защото досега дори не е отговорил на писмото, с което Апелативен съд-Пловдив се обръща към него за двама експерти.

Ахмед Муса присъства днес в залата, имаше и сериозна подкрепа от роднини и хора от квартала му в Пазарджик, предаде БГНЕС. Само преди дни Апелативен съд Пловдив отмени промяната в мярката му за неотклонение „домашен арест”, постановена от Окръжен съд Пазарджик и постанови той да остане зад решетките. Останалите обвиняеми по наричаното Дело на имамите отдавна са на свобода с много по-леки мерки.

Припомняме, че през фервуари стана яно, че Ахмед Муса Ахмед е психично здрав, но склонен към пълно отдаване на каузата. Това е заключението на психологичната и психиатричната експертиза, която беше представена в Пазарджишкия окръжен съд.

Прокуратурата: Излизането на Ахмед Муса от ареста е опасно

Прокуратурата е пуснала протест срещу промяната в мярката за неотклонение на Ахмед Муса. Това каза прокурорът по делото Недялка Попова....

Тримата психиатри, изготвили експертизата, са категорични, че Ахмед е в състояние да отговаря за действията си. Неговите личностни характеристики показват, че той може да бъде лидер и да овладява хората. По време на тричасовото интервю с експертите той е демонстрирал пълна отдаденост на религията и по-точно - салафизма. В експертното заключение се казва, че в поведението на Ахмед има данни за прогресираща агресия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com