Отново ще броим врабчетата в България

2488
Отново ще броим врабчетата в България
Снимка: БДЗП

За втори път от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) организират преброяване на врабчетата в България.

Тази година това ще се случи през май.

6706 врабчета бяха преброени от над 550 любители на природата

На 8 април 2017 г. се проведе първото преброяване на врабчетата в България, част от кампанията „Ние броим врабчетата“ на Бъ...

Единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета ще бъде да се регистрират на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят само 10 минути и запишат данни си. Тези, които вече са го направили, само трябва да влязат в профила си.

„НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“ има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско. На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. На сайта има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. Тази година ще разчитаме на вас да се включите в броенето през май. Целта ни е да установим закономерности в предпочитанията на птиците към средата. Точно за това, за нас е много важно да се включат колкото се може повече хора от различни по тип населени места.

А защо ще броим месец по-късно? През май трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще можем да разберем местата, които предпочитат за отглеждане на малките си. Броейки врабчетата дни по-късно, в сравнение с миналата година, ще се опитаме да установим, дали съществуват закономерности в разпространението им преди и по време на гнезденето им.

Откриха нов вид врабче в милионна азиатска столица

Нов вид врабче, увенчано с оранжеви пера, бе открито в столицата на Камбоджа, заяви в сряда организацията за опазване на дивата природа...

Миналата година доказахме, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за съществуване. Искаме да разберем, дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето, допълват от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).

В кампанията „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“ предстоят различни активности, за които ще научавате от vrabcheta.bg и сайта на БДЗП birds.bg.

Разчитаме, че всичките 550 човека, които броиха преди година отново ще бъдат част от семейството на врабчетата и през май, и се надяваме да увлечем много повече хора да се включат в „НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“, пише още в съобщението до медиите на БДЗП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com