Отново - стоп на поръчката за заснемане на пътища със 7,7 млн. лв., обжалват я в КЗК

14175
Отново - стоп на поръчката за заснемане на пътища със 7,7 млн. лв., обжалват я в КЗК
Снимка: Getty images

Екстравагантната поръчка за пилотно заснемане на пътищата с единствен поканен изпълнител и прогнозна стойност почти 7,7 млн. лв. без ДДС е прекратена от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за втори път. Спирането ѝ обаче се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията от консорциума "СПЕЙС ТЕХНОЛОДЖИ СОЛЮШЪНС - РИМОУТ СЕСИНГ ИМИДЖРИ". Образувано е и производство по оплакването в КЗК.

В обединението участват четири дружества - „Европейски център за транспортни политики“ (България), „Спейс Технолоджи Солюшънс“ ООД (България), „АМ Дивелъпмънт“ ЕООД (България) и „Акаева Консултинг“ ООД (Пенсилвания, САЩ).

Защо е странна тази поръчка ли?

 

 

За първи път процедура за възлагане с предмет „Георефериране на пътната инфраструктура чрез сателитни системи с цел превенция на пътнотранспортния травматизъм“ беше обявена на 2-ри април. На пряко договаряне е поканен единствено въпросният консорциум като носител на авторски права. Поръчката, чийто срок за изпълнение е 2 години, бива прекратена седмица по-късно с аргумент, че от бюджета на АПИ могат да се осигурят 6 757 000 лв. - недостатъчни за изпълнението на предвидените дейности.

На 29-ти април обаче поръчката бива обявена отново – със същата сума (7,7 млн. лв.) и по същата процедура – договаряне без предварително обявление. На 9-ти юни е прекратена. Вече по съвсем различна причина – становище на Агенцията за обществени поръчки.

„От описанието предмета на поръчката става ясно, че България, като страна членка на Европейския съюз и респективно АПИ, са пряко ангажирани с постигане на целите на ЕС за безопасно движение по Републиканската пътна мрежа и за осигуряване на надежден подход за създаването на метод, при който чрез управление, базирано на познанието, да се намалят жертвите и ранените вследствие на ПТП. Уточнява се, че управлението на риска по пътната инфраструктура изисква „иновативен високотехнологичен метод“ за заснемане на пътищата чрез сателитни технологии за дистанционно наблюдение и оценка на риска“, глася изводите на АОП.

В решението за откриване на договарянето се посочва, че поръчката може да се реализира само от „Спейс Технолоджи Солюнгьнс - Римоут Сенсинг Имиджри“ (СТС-РСИ) ДЗЗД, поради наличие на изключителни права, включително на права на интелектуална собственост.

Отбелязано е, че съществува разработен метод за анализ и оценка на риска по пътната инфраструктура чрез комбинация от използването на сателитни изображения (дистанционно заснемане), софтуер за анализ и обработка на данни, прилагане на специални методи за обследване и извършване на класификацията на риска.

И още, че през месец август 2020 г. авторът му е подал патентна заявка в Бюрото по патенти и търговски марки на САЩ. В подкрепа на изложените обстоятелства е приложена Електронна разписка за потвърждение от 15.03.2021 г., издадена от Службата за патенти и търговски марки на САЩ. С документа се удостоверява, че е подадена документация по заявка за изобретение „Дистанционно проучване на пътната инфраструктура с цел анализ и оценка на риска от възникване на пътнотранспортно произшествие на Национална пътна мрежа (НПМ)“, със заявител: Диана Василева Русинова-Мехмедали.

От пояснителното писмо на консорциума до АПИ се изяснява, че САЩ гарантират пред локалните правителства и международната общност правото на притежателя на патент да изключи други лица да произвеждат, използват, предлагат или продават изобретението в рамките на Съединените щати и трети страни със срок до 20 години от датата на подаване на патента. Допълва се, че неразрешеното използване от трети страни (физически или юридически лица) на патентованото изобретение е нарушение на правата на патентоносителя.

От своя страна носителят на патента Диана Русинова-Мехмедали го предоставя на „Европейския център за транспортни политики“ – съдружник № 1 в обединението. 

(Диана Русинова-Мехмедали)

Впоследствие патентът за изобретението е предоставен на „Спейс Технолоджи Солюшънс“ ООД, а от него – на консорциума.

„Доколкото с разглежданото договаряне се възлагат дейности по георефериране на пътната инфраструктура чрез сателитни системи с цел превенция на пътнотранспортния травматизъм, може да се изведе заключение, че притежаваните от поканеното лице права обхващат и услугите, предмет на договарянето“, поясняват от АОП.

За уникалността на разработената технология АПИ се позовава и на становища както на български институции (Министерство на икономиката и Агенция „Безопасност на движението по пътищата“), така и на американската „Аероспейс Корпорейшън“.

Приложените източници, в т.ч. и препратките към публикации от водещи експерти в областта обаче са на английски език и според Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки не подлежат на разглеждане.

„Заедно с това от наличната информация не може да се направи безспорно заключение, че избраният метод е единственият, чрез който могат да се постигнат целите на ЕС за превенция на пътнотранспортния травматизъм и намаляване на жертвите по пътищата. В мотивите за откриване на договарянето се цитира водещ експерт в сферата на космическите политики д-р Джейми Морин, според който „космическото заснемане не е единствената технология“, но патентованият метод може да допринесе „за по-многослойна стратегия“. В тази връзка, възложителят следва да разполага с аргументи и доказателства, че липсва алтернативно решение за постигането на целения резултат, поради което възлагането не може да се реализира в условията на конкуренция“, е становището на АОП.

Кой стои зад участниците в консорциума "СПЕЙС ТЕХНОЛОДЖИ СОЛЮШЪНС - РИМОУТ СЕСИНГ ИМИДЖРИ"?

Сдружение „Европейски център за транспортни политики“ е регистрирано от Диана Русинова-Мехмедали в края на април 2020 година. Предметът му на дейност е оказване подкрепа и съдействие както на своите членове, така и на нечленуващи физически лица, юридически лица, образователни институции, неправителствени организации и органи на централната власт и местното самоуправление, работещи и имащи интереси в областта на транспорта и пътната безопасност.

„Спейс Технолоджи Солюшънс“ ООД е учредена през февруари тази година с равни дялове от 22-годишната Ивана-Ясмина Мъстева и 46-годишният Милен Бранков. Младото момиче от 25-ти март е част от Американо-българската търговска камара в САЩ. 

(Ивана-Ясмина Мъстева. Снимка: Българо-американска търговска камара)

„АМ Дивелъпмънт“ е вписана в Търговския регистър също през февруари тази година. Еднолична собственост е на 38-годишния Ангел Михайлов с предмет на дейност ресторантьорство, хотелиерство, проектиране и строителство, супервизия, консултантска дейност и др.

„Акаева Консултинг“ ООД (Пенсилвания, САЩ). Дружеството е собственост на Елиз Акаева Несторов – президент на Американо-българската търговска камара (САЩ) и касиер в World Affairs Council в Харисбърг, Пенсилвания. Акаева е също директор по развитието на MidPenn Legal Services - агенция, която предоставя гражданскo-правни услуги на жители с ниски доходи и оцелели от домашно и сексуално насилие.

 

(Елиз Акаева Несторов)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com