П. Стаматов: На референдума вотът на българите зад граница ще е важен

4545
П. Стаматов: На референдума вотът на българите зад граница ще е важен
Снимка: Thinkstock

Българите в чужбина ще имат право на глас в референдума. Това стана възможно след приетите промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

"Българите зад граница имат шанс да се обърне по-голямо внимание на техния вот, заяви пред БНР Петър Стаматов,  основател на сайта eurochicago.com.

Плевнелиев: Ще спим по-спокойно след въвеждането на електронното гласуване

Народът трябва да бъде чут. Над 570 000 българи със своите подписи застанаха зад трите искания – задължително гласуване, мажори...

Според него с високия праг на валидност на референдума броят на гласовете зад граница, които ще са в полза на електронното гласуване, стават от особена и решителна важност. "Надявам се да успеем да се мобилизираме, защото този път ще гласуваме за нас, за наши решения, а не за политиците", каза Стаматов.

Според него има и положителен факт от избора на Мая Манолова за омбудсман. "Тя е работила над Изборния кодекс. Често сме ѝ досаждали и звънили и тя е запозната с желанията и исканията на българите зад граница", каза Стаматов.

Той заяви, че за поста на национален омбудсман е имало и граждански кандидат, но никой депутат не се е решил да внесе кандидатурата му. Стаматов обясни, че на сайта eurochicago.com често правят анкети за някои избори в България. Направили такава и по повод избора на омбудсман. Победител в нея станал Константин Пенчев.

"При тези анкети аз виждам IP адресите, от които се гласува. Забелязах от централните сгради в София, от Министерския съвет, да се гласува за Мая Манолова", каза Петър Стаматов.

Първанов: Президентът има вина за провала на референдума

Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че президентът Росен Плевнелиев има вина за провала на гласуването за референдума в пленарната за...

Той каза, че Националната стратегия за българите в чужбина, която беше одобрена преди година, е поставена "на трупчета". Има надежда обаче за създаването на консултатитвни обществени съвети на българите в чужбина, които да действат към посолствата.

"За първи път на наша страна е застанало доста голямо лоби. Имаме писмената подкрепа на избори на обществени съвети от Борис Вангелов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина, на Константин Пенчев, който поне още два месеца ще бъде национален омбудсман. Надявам се, че и Мая Манолова няма да има нищо против. Подкрепа имаме и от вицепрезидента Маргарита Попова. Остават две важни препятствия. Едното е Министерството на външните работи. Там имаме също някакъв пробив, лоби./../ Необходима е само една заповед за провеждане на обществени съвети. Другото сами ще го направим, няма да коства на държавата нищо повече", каза Петър Стаматов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com