Паметник-символ на подвига на българите за спасяването на евреите беше открит в Тел Авив

7590
Паметник-символ на подвига на българите за спасяването на евреите беше открит в Тел Авив
Снимка: БГНЕС

Премиерите на България и Израел Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху присъстваха на тържествена церемония в парк „Чарлз Клор“ в Тел Авив, на която беше открит паметник-символ на подвига на българите за спасяването на евреите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На церемонията хор изпълни химните на двете страни. Деца от българското училище в Тел Авив казаха стихотворение на български език. На събитието присъстваха десетки български евреи, които живеят в Израел, както и кмета на Тел Авив.

"Възстановена е историческата справедливост за българите, които са спасили над 100 хил. евреи". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на паметникa.

Президентът ще открие паметник на Васил Левски

На 18 юли, сряда, държавният глава ще посети село Руен, където ще открие паметник на Васил Левски, съобщиха от прессекретариата на дъ...

По думите му благодарение на българите, хиляди евреи са получили възможност да избягат. „Една историческа справедливост беше възстановена“, каза Борисов. Всички, които са направили, така че над 100 хил. евреи в момента да ги има, трябва да получат заслуженото си, добави той. „Благодаря ви, че сте тук", каза още министър-председателят на събралите се сънародници. 

Премиерът обърна внимание, че на събитието присъстват премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, кметът на Тел Авив. Борисов коментира, че с израелския си колега са се обединили заедно да проверят архивите, защото може да се окаже, че още хиляди евреи са спасени от българската държава.

Депортирането на българските евреи в нацистки концлагери е спряно след силната реакция на обществеността. От вероятна гибел са спасени около 50 хил. евреи. През март 1943 година обаче са депортирани над 11 хил. евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пиротско. От лагерите оцеляват само около 300 души.

Идеята за поставяне на паметник за спасяването на евреите се зароди през 2013 година, по повод отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Тогава правителството отпусна 150 хил. лева, за да се отбележи годишнината и да се направят два еднакви паметника- за София и за Тел Авив. 5 години след отливането на монумента стана ясно, че той се е повредил заради неправилно съхранение. На 14 март кабинетът отпусна 36 хил. лева за промяна на дизайна му и нова отливка на паметника.

Модернизират музея на родопския карст и паметника на загиналите в Чепеларе

Избран е изпълнител по българо-гръцки проект в Чепеларе за ремонт и реконструкция в музея на родопския карст и паметника на загиналите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com