Панов още чака отговори от Гешев и Цацаров дали е разследван съдия Миталов

3860
Панов още чака отговори от Гешев и Цацаров дали е разследван съдия Миталов
Снимка: БГНЕС

Лозан Панов отново пита Иван Гешев и Сотир Цацаров за съдия Андон Миталов. Председателят на Върховния касационен съд е изпратил повторно писма до главния прокурор на Републиката и до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)  с напомняне, че очаква информация от тях по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, че Миталов и семейството му имат забрана за влизане на територията на САЩ.

В писмото до главния прокурор се казва:

Напомням Ви, че Ви помолих да ме уведомите дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и провеждано ли е разследване. Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни.

Помолих да посочите също дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 – 3 от Закона за съдебната власт и чл. 196, ал. 1, т. 6 Наказателно-процесуалния кодекс“.

В писмото до председателя на КПКОНПИ Лозан Панов пише: „Напомням Ви, че Ви помолих да ме уведомите дали са постъпвали сигнали и/или жалби срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него по посочения повод“.

И в двете писма председателят на ВКС посочва, че до днес, 11.02.2020 г., във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06.02.2020 г., а поисканата информация е необходима спешно с оглед на реакцията на българската съдебна система в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ относно твърдение за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.

ВКС проверява разследван ли е Андон Миталов за престъпление

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се зае със случая "Андон Миталов". Висшите магистрати се обединиха около необходимостт...

Отговор до министър Данаил Кирилов

Междувременно Панов говори по-рано днес пред журналисти след като правосъдния министър Данаил Кирилов изпрати предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) Андон Миталов да бъде уволнен заради накърняване престижа на съдебната власт.

"Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да твърдя, че неговото предложение съдържа много неясноти и съм сигурен, че днес на заседание на съдийската колегия на ВСС, темата ще бъде включена за разискване", посочи Лозан Панов пред журналисти, цитиран от БГНЕС.

Като неясноти Лозан Панов изброи, че не става ясно какви са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижът на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения. Тези действия кога са извършени, по кое конкретно дело. Много е важно да се посочат доказателствата, каза още Панов.

Предисторията

Гешев: Медиите да питат Лозан Панов за съдия Миталов

Заради многото запитвания от медиите във връзка с публичното оповестяване от Държавния департамент на САЩ на името на българския съдия ...

Знаете, по-рано Вашингтон наложи забрана за влизане в страната на Андон Миталов. Това е съдията, който в края на миналата година разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Руската федерация, за да получи награда от президента Владимир Путин. Този акт дойде на фона на факта, че Малинов има забрана за напускането на България.

От Държавния департамент на САЩ съобщиха още, че има достоверна информация, че Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България. Вашингтон взе мерки и за семейството на съдията, което също има забрана за влизане на територията на САЩ.

В началото на тази седмица американският посланик у нас Херо Мустафа уточни, че името на Миталов е първото, но не и последното и ще има още лица, които ще получат забрана за влизане на територията на Щатите - именно заради корупционни действия.

Междувременно съдийската колегия на ВСС реши да разгледа при закрити врата искането на министъра на правосъдието Данаил Кирилов за освобождаването на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. 

Четете всичко по темата в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com