Папазов: Български пощи за първи път излязоха на печалба

11456
Папазов: Български пощи за първи път излязоха на печалба
Снимка: БГНЕС

За петте месеца на тази година Български пощи за първи път излязоха на печалба. 512 000 лв. е положителният резултат.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред ТВ7, предаде БГНЕС.

Той изтъкна, че след основен ремонт 39 от пощенските клонове са във великолепно състояние. Освен това, след въвеждането на електронния картон, пенсионерите вече имат възможност да взимат пенсията си и от друг град. "Пощата вече е и оператор на ваучери. Открихме и клонове, които работят на Дунав мост 2", каза Папазов.

"В България най-големите транспортни дестинации са в рамките на около 500 км. Това е дестинация в ниските разстояния на ефективност на железницата. Железницата може да се съживи, ако участва в международен транспорт", обясни Папазов. Той добави, че в момента се правят много ремонти по инфраструктурата и се работи за подобряването на дейността на Товарни превози. "Доста години не се е водил диалог между БДЖ и кредиторите, така че да бъде чута позицията и от двете страни. Още от първия ден се опитахме да възстановим този диалог. Направихме решителни стъпки за намаляване на дълговете. 721 млн. лв. бяха задълженията в началото на мандата, а в момента са малко над 580млн. лв. Това е можело да става стъпка по стъпка през годините", каза още министърът. По думите му има доста грешки, натрупани през годините, като един от примерите е съкращаването на бройки, без да се търси ефективна работа на дружеството.

По отношение на електронното правителство Папазов напомни, че е приета стратегия и пътна карта. "Вече над 32 от регистрите започнаха да си говорят помежду си и над 30 млн. лв. са спестените средства, които се разходваха за документи между регистрите. Сега те електронно си обменят информация и получават документи по служебен път. Разработваме още 30 регистъра, така че да станат достъпни до 1 септември. Това е първата стъпка, която направихме към обединението на тези регистри. Втората е идентификацията", обясни Папазов.

Той отбеляза, че има много причини, поради които се случи трагедията във Варна. Папазов изтъкна тежките метеорологични условия. "Имаше и други предпоставки", каза министърът и отбеляза строежа на къщи в дерето. "Дерето трябва да бъде изчистено и ако там се позволи строителство, на всяка цена трябва да се помисли за отводняването", добави той. Министърът каза още, че най-удобният начин за пресичане на планината в момента е през Ришкия проход, който е в най-добро състояние.

Софиянци ще могат да плащат ток и вода в събота

В 66 пощенски станции от София град може и в събота да се плащат сметки към Софийска вода и ЧЕЗ България. Това става ясно от информация...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com