X
 
 

Пари по ОП "Околна среда" за чист въздух ще има само за много задушаващи се общини

1107 0
photo of Пари по ОП "Околна среда" за чист въздух ще има само за много задушаващи се общини
Снимка: БГНЕС
Само ограничен брой общини ще получат средства по програма "Околна среда" т.е. евросредства по тази програма, за да "изчистят" въздуха си. Това стана ясно от думите на екоминистъра Нено Димов на днешния парламентарен контрол.

Всъщност Димов директно каза, че сега пари по ОП "Околна среда" за чистота на въздуха ще се дадат на по-малко общини, за да можело да се гони максимален резултат и при следващия програмен период да се искат повече пари, за повече общини.

В Русе събират подписи за референдум за чиста околна среда

12 000 подписа са събрани досега за провеждане на референдум за чиста околна среда в Русе, предаде БГНЕС. По думите на Бойко Никифоров...

Димов говори по темата заради въпрос към него защо не са отделени пари по програмата за община Русе. Екоминистърът посочи, че пари не са отделени, защото общината "не е кандидатствала и не се очаква да подаде кандидатура", тъй като не е допустим кандидат. Тези думи са в противовес на твърдението на кмета на Русе Пламен Стоилов, според когото проектът за Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух е бил пуснат за обществено обсъждане за само 5 дни (1 – 5 декември, 2018 година), а решението кой да вземе пари по ОП "Околна среда" било взето над половин месец по-рано (12 ноември).

Защо Русе не е допустим кандидат – защото не отговаряла на два от трите критерия, които били зададени, за да може да бъдат получени евросредства. Такива общини били само 7 (Пловдив, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Смолян и София), по думите на Димов. Русе нямало изработена Програма за качеството на въздуха, която да посочва, че битовото отопление е основен проблем за чистотата на въздуха на общината, както и мерки за подмяна на печки на твърдо гориво на домакинства. Освен това общината не достигала определен "норматив" на мръсен въздух по определени критерии.

Екоминистърът не пропусна да каже и, че тези евросредства били само за подмагане, а имало и други европейски програми, които може да се ползват – например DESIREE, която е за газификация.

Съгласно новия Закон за чистотата на въздуха, с наредба на Министерския съвет се приема с колко ще намаляваме вредните емисии, съгласно Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха. Компетентни органи за чистотата на въздуха са кметовете и общинските съвети, директорите на РИОСВ, МВР и транспортното министерство (за моторни превозни средства). Ако в даден район има превишаване на вредните емисии, кметовете разработват програми за противодействие, а общинските съвети одобряват. Градоначалниците се отчитат до 31 март за изпълнението на съответната програма за предишната календарна година. До 30 април РИОСВ оценява дали мерките са дали очаквания резултат и съгласно Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители