Партия МИР пусна сигнал до парламентарната комисия за злоупотреби заради самолетите F-16

5872
Партия МИР пусна сигнал до парламентарната комисия за злоупотреби заради самолетите F-16
Снимка: Actualno.com

„Сигналът на партия МИР е във връзка със сделката за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 блок 70 от САЩ на стойност 2,2 млрд. лева, която правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти сключи през 2019 г. Договорите за покупката на новите изтребители и необходимите за тях боеприпаси бяха ратифицирани от 44-тото Народно събрание на 19 юли 2019 г. с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Както тогава, така и сега партия МИР настоява да бъдат посочени публично всички факти и обстоятелства за тази абсолютно неизгодна и ненужна на България сделка“, това каза председателят на партия МИР Симеон Славчев.

Той припомни факта, че във връзка със сделката лично е пуснал петиция на сайта на Белия дом, в която се е обърнал към президента на САЩ да предложи и да внесе до Конгреса изменения в Договора с България за продажбата на 8 самолета „F-16“.

„Мотивите ми за това бяха, че България е най-бедната страна сред членовете на Европейския съюз, като от седем милиона български граждани, пенсионерите са  2,1 млн. души, а приблизително 19% от цялото населението  на страната оцелява с месечен  доход, който е  под  прага на бедността, който за 2019 г. е в размер на 200 щ. долара. Друг основен мотив беше, че договорения боекомлект, резервните части и агрегатите и обучението на летателния състав не отговарят на съвременните изисквания за високотехнологична и ефективна национална отбрана. Най-важният ми мотив обаче беше, че в ситуация, когато съседна Турция притежава вече високоефективните противоракетни зенитни комплекси  С-400 „Триумф“, когато другият ни съсед – Сърбия, получи безвъзмездно 10 модернизирани самолета „МИГ-29“, а Гърция притежава и модернизира 85 самолета „F-16“ и придобива нови 10 самолета „F-35“, е  напълно безсмислено  България да закупува нови самолети „F-16“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Симеон Славчев, ПП МИР: Тези избори произведоха подмяна, а не промяна

Изобрите за народни представители създадоха поредната подмяна в българския политически живот и не отразиха желанието на народа за промя...

Той допълни, че клаузите на договора за сделката със САЩ за бойните самолети са унизителни и могат да се сравнят само с Ньойския договор.

„При ситуация на опасност би следвало да бъде задействан чл. 5 от Договора за НАТО и да се осигури всичко необходимо за колективната защита на сигурността на България като член на Алианса, вместо да се закупуват напълно излишните и скъпоструващи изтребителя F-16 блок 70. Тоест на практика имаме сериозна злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, тъй като България закупи 8 ненужни изтребителя за 2,2 млрд. лева, като 4 от тях ще бъдат доставени до средата на 2023 г., а останалите ще бъдат доставени в началото на 2024 г. За тази сделка държавата емитира и държавен дълг, а парите бяха депозирани в банката на Федералния резерв“, заяви още Симеон Славчев.

Той подчерта, че за тези средства можеше да бъдат закупени така нужните на България вертолети, които щяха да спасят десетки човешки животи и да помагат при сега възникналите тежки пожари в България.

„Сделката за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 блок 70 от САЩ на стойност 2,2 млрд. лева е очевидна злоупотреба и трябва незабавно да бъде разследвана, както от парламентарната комисия, така и от прокуратурата. С внесения от партия МИР във временната комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет има шанса тази комисия от популистка да стане ефективна и работеща. На практика чрез нашия сигнал ще видим, дали има политическа воля за разследване на всички сделки и злоупотреби или всичко е един цирк фарс и се мери с двоен аршин. Очаквам бързата реакция на комисията и изкарването на всички факти и обстоятелства за най-неизгодната сделка през последното десетилетие, която ощети всички български граждани, а поколения напред ще плащат взетия от правителството на Бойко Борисов заем за закупуването на ненужните на България самолети“, заяви още председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com