Патриарх Неофит: Българските войници са проявявали чудеса от храброст

16165
Патриарх Неофит: Българските войници са проявявали чудеса от храброст

Българският патриарх Неофит отслужи панихида в памет на загиналите български воини във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

Патриарх Неофит бе в съслужение с Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. На панихидата присъстваха президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов и други официални лица. Венци и цветя бяха поднесени на паметника в двора на Военния мавзолей- костница. Президентът и министърът на отбраната влязоха в костницата, където отдадоха почит на загиналите български воини.

Орешарски: С дядо Неофит няма да обсъждаме Закона за вероизповеданията

С патриарх Неофит няма да обсъждаме Закона за вероизповеданията, заяви премиерът Пламен Орешарски цитиран от БГНЕС. Орешарски днес е в...

„Всяка година в съботата, предшестваща празника на предводителя на небесното войнство св. Архангел Михаил, родната ни света Църква е отредила да се възпоменава паметта на всички български воини, загинали на бойното поле за вярата и отечеството ни, които в своята саможертва са се уподобили на жертвеността на Христос. Българските войници са проявявали чудеса от храброст, поверявайки съдбата си в Божиите ръце. Нека в този ден да възпоменем нашите храбри опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война, героите от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, загиналите във Втората световна война. Тези воини, за които днес се помолихме на Господа Бога да настани душите им в селенията на праведните, са отдали най-скъпото - живота си, за да можем ние днес да се радваме на мирни дни и свободен живот, за да може Христовият мир, надвишаващ всеки ум (Филип. 4:7), да царува в нашите души", каза дядо Неофит в словото си.

"Но почитта към тези воини би била наистина достойна, ако ние, когато се молим за тях, се молим Бог да сподоби и нас с техния дух на жертвоготовност и саможертвеност в името на Христовата вяра и нашето Отечество. Всеки християнин при светото Кръщение получава име на светец, звание на Христов воин. Нека достойно да носим това звание, да въплъщаваме в живота си християнските добродетели, да не се боим да полагаме душите си за своите ближни, за да пребъдем като народ. Амин!", завърши словото си патриарх Неофит.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com