Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Неофит: Нека показваме християнската любов с делата си

25 декември 2021, 11:07 часа • 2050 прочитания

Нека показваме християнската любов с делата си - не само в този благословен ден, но и във всички дни от нашия живот! Нека мислите и действията ни постоянно да бъдат насочени към всички онези около нас, които са в нужда или в беда, изоставени или отхвърлени от обществото, страдащи от едно или друго физическо или духовно страдание! Само тогава ще можем истински и достойно да посрещнем Богомладенеца в нашите сърца и с чиста и светла радост да празнуваме този свят празник.

Това се казва в патриаршеското и синодално рождественско послание, прочетено от църковния амвон на Рождество Христово.

Пред прага на още една година от дългия низ на времето, броени дни преди с нова надежда за бъдещето да се поздравим с Новолетието, отново отбелязваме единственото истински ново събитие в историята на човечеството - Рождеството по плът на Божия Син и наш Господ Иисус Христос, посочват патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на Българската православна църква /БПЦ/ в посланието си за празника.

Божият Син дойде в нашия свят тихо и с божествено смирение, беше посрещнат не с блясък и царствени почести, а с удивлението на витлеемските пастири, които първи се удостоиха да чуят ангелското благовестие: "Днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ" (Лука. 2:11). На това смирение Той ни учи и до днес (вж. Мат. 11:29), се казва в рождественското послание.

В него се припомня най-важната Негова заповед към нас, която трябва да спазваме с най-голямо усърдие, защото в нейното съблюдаване постигаме и най-високото богоподражателство, на което сме способни - "Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както Aз ви възлюбих, да любите и вие един другиго" (Йоан. 13:34).

В посланието се отбелязва, че тази християнска любов има най-различни изражения, а човешкото страдание и болката са навсякъде около нас, заобикалят ни от всички страни и настоятелно ни призовават към онова състрадание и милосърдие, което пръв ни показа Богочовекът Христос.

Отправя се призив "да не се грижим само за собственото си благополучие, но да обърнем взор към човека до нас, към неговото страдание, и като съзрем в него Самия Христос, имайки всякога пред очи дивното Божие милосърдие към нас, да му подражаваме според силите си".

Патриарх Неофит и митрополитите от Св. Синод отечески поздравяват с Христовото Рождество всички чеда на светата ни Църква, в пределите на Родината ни и далеч от нея, благопожелавайки крепко здраве, мир и благодат от Господа. "Любовта и милостта на Родилия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!", завършва патриаршеското и синодално послание.

Още: Патриарх Неофит: Да носим кръста си, следвайки Господнята заръка

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес