Патриарх Неофит получи почетния знак "Шофар" заради спасяването на българските евреи

1940
Патриарх Неофит получи почетния знак "Шофар" заради спасяването на българските евреи
Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит почули от името на Българската православна църква почетния знак "Шофар" на организацията на евреите в България "Шалом" и обединение на българските евреи в Израел "Ехуд Олей България", както и сертификат за незабрава по повод 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, която годишнина се изпълва през 2018 г.

Наградата на БПЦ-БП бе връчена с благодарност за активната дейност по спасяването на българските евреи от изпращане в нацистките лагери на смъртта по време на Холокоста и за борбата на църквата срещу дискриминирането на евреите у нас през периода 1941-1944 г.

В Синодната палата, за да благодарят отново за доблестта и смелостта на БПЦ-БП, дойдоха представители на всички еврейски организации. Негово Светейшество поздрави гостите си, като каза, че "винаги сме чувствали любов и признателност към нас. Да пребъде дружбата между нашите народи, защото няма да забравим какво сториха предците ни за спасяването на българските евреи. "Обичай ближния си като себе си", е казано в Библията и ние ви обичаме като себе си, чувствайки сърдечна близост и благодарност", каза патриарх Неофит. Той допълни още, че през годините Българската православна църква и еврейската общност винаги са си спомняли за трудностите през време на Втората световна война, но това е било и с чувство на благодарност за благодеянието сторено от смелите български митрополити начело с екзарх Стефан и Българския патриарх Кирил.

На срещата присъстваха и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и ставр. ик. Ангел Ангелов. По време на приема спасени български евреи от лагерите на смъртта споделиха свои спомени от дните, когато единствената им надежда за спасение е била Българската православна църква. "Учим децата си, че България каза не на фашизма. По-големите държави предадоха евреите, но България се възпротиви", каза д-р Александър Оскар, предаде БГНЕС.

Представителите на еврейските организации споделиха още, че благодарение на Българската църква, щом са се прибрали в Израел, са установили добри и здрави връзки с Йерусалимската патриаршия, на която и до сега оказват голяма помощ. Както и това, че и до днес продължават да учат внуците и правнуците си на български език и история. В знак на благодарност българското училище в Израел носи името на Българския патриарх Кирил. А спомена за жертвената любов на Св. Синод на БПЦ се надяват да остане завинаги в живата памет на всички оцелели от лагерите на смъртта.

След срещата Негово Светейшество патриарх Неофит показа на гостите си заседателната зала, в която е взето съдбоносното решение Св. Синод да се възпротиви и да се застъпи за еврейската общност. Изпят бе и тропара на Петдесетница, който се изпява преди всяко заседание на Св. Синод.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com