Патриархът: Ще търсим положително решение за Македонската църква

2143
Патриархът: Ще търсим положително решение за Македонската църква
Снимка: БГНЕС

Българската държава и Българската православна църква са единни в желанието си за развитието и задълбочаването на отношенията между България и Република Македония. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, които проведоха среща днес, по инициатива на президента.

По време на срещата беше подчертано важното значение на подписания двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, който укрепва взаимното доверие, насърчава развитието на двустранните отношения и представлява положителна стъпка в процеса на европейска интеграция на Република Македония.

Отбелязана бе и духовната родственост на България и Република Македония.

Патриарх Неофит запозна държавния глава с внесеното в Канцеларията на Светия Синод писмо от Македонската православна църква, с което се призовава за възстановяване на евхаристийното единство на БПЦ „с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ“ и го увери в добрата воля от страна на Българската патриаршия да се търсят пътища за неговото благополучно разрешаване.

Този въпрос предстои да бъде разгледан на заседание на Св. Синод на БПЦ, като темата за автокефалността на Македонската православна църква ще бъде обсъдена и с останалите поместни православни църкви.

Горан Благоев: Българската църква трябва да поеме протегнатата ръка от Македония

Македония досега не беше се осмелила да заяви, че българската църква може да бъде нейна църква-майка. Българската църква трябва да пр...

По-рано днес премиерите на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов също пожелаха църквите на двете страни да последват примера от Договора за приятелство и добросъседство, който те подписаха неотдавна. Това стана ясно от съвместната им пресконференция в Струмица.

"Не можем да се месим в работата на църквите, но можем да ги насърчим да следват Договора за добросъседство. Надявам се, че нещата ще стигнат до взаимно признаване. Автокефалността на МПЦ- Охридска архиепископия за нас е много важна", каза Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

"Мога да благодаря на владиците и на колегата Заев, че днес имах възможността да посетя един манастир. България е пример за етническа толерантност, уважаваме религията. Аз като християнин, когато тръгвам да правя нещо важно, винаги отивам в църква или манастир. Прекръствам се, искам помощ от Господа и вървя след него. Ние не се месим в работата на църквата. Истински ще сме щастливи, както и ние в политически план, и нашите църкви да работят, да си помагат, да пеят заедно, да проповядват заедно в името на добруването на двата народа. Така че още веднъж благодаря на владиката Наум, който го няма тук, за гостоприемството и медалите, но най-вече за това, че благославят това, което правим“, подчерта българският премиер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com