Патрулките с ново оборудване вече започнаха проверки из София

22332
Патрулките с ново оборудване вече започнаха проверки из София
Снимка: БГНЕС

Първите 10 патрулки на КАТ-СДВР, оборудвани с камери и микрофони, започнаха проверки по най-невралгичните места в столицата. Общо 120 автомобила на Пътна полиция ще бъдат оборудвани с новата система за видеозаснемане и аудиозапис на действията на пътните полицаи, съобщава БГНЕС.

Оборудваните автомобили ще работят на територията на цяла София. По думите на началника на отдел "Пътна полиция" в СДВР Тенчо Тенев през последните няколко месеца са се увеличили тежките пътни инциденти на пешеходни пътеки, както и на регулираните кръстовища с пътни знаци и светофарни уредби. Много от водачите, когато правят десен завой, не осигуряват предимство на пешеходците и стават тежки пътни произшествия. Именно затова проверките ще обхванат местата с установено концентриране на такива произшествия.

Същевременно ще се извършва и контрол на водачите за употреба на алкохол. Целта е намаляването на пътния травматизъм и превенция, както и възвръщането на доверието на обществото към системата на КАТ, заяви заместник-директорът на СДВР Радослав Сотиров, цитиран от пресцентъра на МВР.

С оборудваните автомобили на практика се започва работа по новия метод, при който всеки патрулен екип ще работи самостоятелно. В патрулните автомобили са монтирани 3 камери, които през цялото време записват. На реверите на патрулиращите полицай са поставени микрофони, които ще записват и разговора на унифомените с проверяваните шофьори. Всички автомобили на пътна полиция са снабдени с джи пи ес системи, които показват точните им координати по време на работа. Колите са специално оборудвани със стикери, които посочват, че се извършва видеозаснемане.

Днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров присъства на проверките на столичните пътни полицаи. Той уточни, че по този начин административните проверки по линия на пътната безопасност ще се осъществяват само в условия на новите технически средства. Лазаров припомни, че пътната полиция трябва да е в услуга на гражданите, не толкова да се стреми да наказва, колкото да предотвратява пътните нарушения.

Шофирайте предпазливо, призоваха от КАТ

Поради усложнената метеорологична обстановка и силния снеговалеж на много места в страната движението е затруднено, съобщиха от пресц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com