"Пазещ реда" протестиращ към гражданин: Бегай бе, клошар, там при Бойко да му ...

14150

Масовите протести на МВР в цялата страна и специално в София предизвикаха редица граждани да си зададат въпроса как полицаи свободно тръгват на протест в късния следобед, след като законов такъв не им е разрешен.

Според непотвърдена информация, ръководството на СДВР е дало разрешение на служителите си да излязат на протест. Не е ясно обаче дали това е вярно и ако е - дали е станало с мълчаливо или изрично съгласие.

Цонев: ДПС подкрепя полицаите моли Бъчварова да се погрижи за тях

ДПС категорично не е съгласно с опита да бъде отнето обезщетението на работещите в сектор “Сигурност”, което те получават...

В Закона за МВР изрично е определено кога полицаите имат право на протест. Чл. 244, ал. 2 гласи: "Когато при осъществяване на дейностите по ал. 1 не се постигне съгласие с ръководството на МВР, организациите по чл. 242, ал. 1 могат да пристъпят към осъществяване на избрани от тях форми на протестни действия, без членовете им да преустановяват изпълнението на служебните си задължения". Възниква въпросът не е ли ролята на МВР да опазва обществения ред, а не да го нарушава чрез блокади на движението?

И докато на този въпрос тепърва трябва да отговаря главният секретар на МВР Георги Костов, в центъра на София, на "Орлов мост", някои от подчинените му започнаха да се държат гаменски с граждани, които ги призовават да си изпълняват служебните си задължения. В прикаченото към този материал видео (бел. ред. - можете да видите връзката горе вдясно на заглавната снимка) мъж, който е в цивилни дрехи, но явно е служител от сектор "Сигурност", отговаря на граждани с репликата: "Бегай бе, клошар - там при Бойко, да му лапаш к**а, да ти е*а м*****а проста".

Actualno.com пита МВР - ако ние, като граждани, блокираме някое кръстовище без разрешение от Общината, защото искаме да се разкрият незабавно всички собственици на медии, за да не бъде лъгано обществото, какво ще направи полицията? И си отговаряме с "обосновано предположение" с долното видео:

Бъчварова: Оставката ми е последният вариант

„През целия ден се опитваме да намерим най-доброто решение за служителите на МВР. Нашите действия са свързани с желанието ни за п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com