Пенсионерите вземат толкова, колкото са работили документирано - мнението на председателя на социалната комисия в НС (ВИДЕО)

22047
Пенсионерите вземат толкова, колкото са работили документирано - мнението на председателя на социалната комисия в НС (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Текущо за тази промяна на пенсиите т.е. сегашната индексация не мисля, че трябва да се урегулира допълнително със законова промяна. Тя е доста справедлива, защото увеличава пенсията на всеки един пенсионер съгласно приноса му към пенсионната система, докато е работил. "Не трябва със законодателни промени да чупим връзката между приноса, който е имал човек в пенсионната система и това, което ползва след това". Това каза Искрен Арабаджиев, председател на социалната комисия в парламента и депутат от "Продължаваме промяната".

Той уточни, че наистина част от пенсионерите вземат по-малка пенсия спрямо декември, 2021 година, което се дължи на начина на преизчисление на пенсиите.

Арабаджиев потвърди заключението на Actualno.com за неприятна изненада - промяната (индексацията) в пенсиите средно е 12,5%, но заради тригодишен период от управлението на ГЕРБ, когато индексацията е била не по т.нар. швейцарско правило, има различна тежест заради големината на стажа.

Директорът на дирекция "Пенсии" в Националния осигурителен институт Любомира Язаджиева обаче вече каза, че правителството готви компенсации. Един от възможните варианти е да бъдат отпуснати индивидуални добавки за всеки от ощетените пенсионери.

Добавките към пенсиите на всички пенсионери, които първоначално възлизаха на 50 лева месечно, а по-късно нараснаха до 120 лева, падат до 60 лева през тази година. Предвидено е допълнителните суми да се получават до месец юни, като засега няма яснота какво ще се случи след тази дата. По този начин доста пенсионери ще се почувстват ощетени, тъй като намалението на добавките ще изтрие усещането за увеличение на пенсиите. Така например, ако пенсионер е получават пенсия в размер на 450 лева през миналата година и добавка от 120 лева, то месечната сума е достигала 570 лева. След преизчисляването на пенсията с новата по-висока тежест за реален осигурителен стаж, пенсията следва да скочи с около 56 лева до 506 лева, ако приемем, че увеличението е с 12.5%. С добавката от 60 лева пенсията нараства до 566 лева, което на практика е по-ниска сума от получаваните 570 лева през миналата година. В същото време, ако получаваната пенсия е била сравнително висока за българската действителност, например 1000 лева, след увеличението сумата ще скочи с около 125 лева до 1125 лева. С добавката от 60 лева размерът нараства до 1185 лева, спрямо 1120 лева, получавани през миналата година с високата добавка от 120 лева.

Правителството готви компенсации за ощетените пенсионери

Правителството готви компенсации за всички пенсионери, чиято нова преизчислена пенсия заедно с добавката от 60 лева се окаже по-малка о...

На въпрос на Actualno.com дали по време на последното управление на ГЕРБ (2017 - 2019) правилно е махнато швейцарското правило, Арабаджиев посочи, че ще има обсъждане как точно да се изменят и фиксират правилата, за да е най-добре за пенсионерите. Тоест, в дългосрочен план какъв точно да е методът на индексация.

От думите му стана ясно и друго - управляващата коалиция имала за цел до края на юни да бъде завършен анализ на пенсионната система. На негова база да бъдат направени такива промени в нея, че тя да може да се самоиздържа. Припомняме, че в България системата е солидарна - на практика това значи, че данъците и осигуровките, които плащат работещите сега, отиват за изплащане на изработените пенсии на сегашните пенсионери. Когато сегашните работещи станат пенсионери, бъдещите работещи ще осигуряват техните пенсии.

Още: От 7 януари изплащат преизчислените пенсии и добавката към тях

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com