Перно Рикар и България Ротаракт с впечатляващо наследство за бъдещите поколения

1666
Перно Рикар и България Ротаракт с впечатляващо наследство за бъдещите поколения
Снимка: Перно Рикар

Казват, че не си живял пълноценно, ако не си засадил поне едно дръвче в живота си. Отскоро посетителите на два парка в столицата – „Студентски“ и „Северен“ вече се радват на изцяло нови озеленени участъци.

Инициативата е дело на алкохолния производител Перно Рикар и Ротаракт клуб София Витоша-Изгрев, които с общи усилия завещаха ценно наследство за поколения напред. В традиционния, глобален ден за социална отговорност на компанията, всички служители по света оставят своите обичайни задължения и посвещават усилията и енергията си е подкрепа на местната общност. Именно грижата за заобикалящата ни среда и хората, които я споделят е в основата на философията на Перно Рикар.

Това е поредният социален проект на служителите на Перно Рикар България. В тазгодишното му издание те откриха ценни партньори в лицето на младежите от Ротаракт клуб София Витоша-Изгрев с прекрасния им проект „Green Week Project” и заедно превърнаха парковете „Студентски“ и „Северен“ в едно значително по–приятно място за отдих и почивка с десетки нови видове дървета, част от които е трудно да се открият в други столични паркове. В рамките на деня бе извършено както засаждането, така и почистването на парковите зони.

Ротаракт клубът е част от младежката програмата на Ротари Интернешънъл, целяща да разшири знанията им и да развие уменията, необходими им и в личен план, за да се обърнат към материалните и социалните нужди на своето общество. Дейността на Ротаракт клуб София Витоша-Изгрев обхваща проекти, насочени към общността като зелената идея, развиването на личния потенциал на младите, българския фолклор, подпомагане на училищата за хора с нарушено зрение, както и други каузи, които се фокусират върху службата на обществото.

Инициативата на Перно Рикар в рамките на деня за социална отговорност, наречен Responsib’ALL Day 2018, получи подкрепата и на Столична община. Заместник-кметът по направление „Зелена система, екология и земеползване” Йоана Христова посети парк „Северен“, за да се включи в благородната кауза. „Страхотно е когато виждаме как бизнесът си партнира с неправителствения сектор в името на обществото. Трябва повече компании да последват този пример!“, отбеляза г–жа Христова.

 

Инициативата на алкохолния бранд не е първата, на която сме свидетели. Ангажиментът на компанията е дългогодишен и демонстрира впечатляващи резултати до момента. През 2017 г. бе реновирано легендарното Ателие 1 на Национална художествена академия, в което творят бъдещите поколения български художници. Впечатление прави също, че компанията успява да привлече и множество партньори за реализацията на амбициозните си социални проекти, които застават на страната на каузите със своя ресурс и споделена философия, която се изразява в стремежа към положителна и ефективна промяна на заобикалящата ни среда в името на бъдещите поколения.

В рамките на Responsib’all Day 2018, 18 500 служители от повече от 85 филиала по целия свят на алкохолния бранд се включиха в над 100 проекта на местно ниво, за да покажат своя ангажимент и принос към обществото, в което живеят. В Киев, Украйна например бе създаден обществен пункт за събиране на отпадъци за гражданите и организациите, които сортират отпадъци за рециклиране. Служителите на компанията посетиха и Националната ботаническа градина, за да съберат боклук и растителност.

Тази година световния ден за социална отговорност на компанията бе съобразен с целите на ООН за усточиво развитие, в направления Life on Earth и Clean Water&Sanitation. Същността на бизнеса на Перно Рикар зависи именно от селското стопанство. Въпреки това 33% от земята в световен мащаб е умерено или силно разрушена, което може да доведе до намаляване на добивите на почвата до 30% до 2050 г.

Също така е важно да се отбележи, че докато между 30% и 40% от пчелите изчезват, 84% от културите, предназначени за консумация от човека се нуждаят именно от тях, както и от други насекоми, които спомагат за процеса на опрашване.

В отговор на този проблем служителите на компанията положиха усилия, за да помогнат на 470 вида животни – на сови в Аржентина, птици в Сърбия, пеперуди в Индия, както и на 13 500 растителни вида чрез засаждане на дървета и храсти в много страни (Уругвай, Австралия, Нова Зеландия, Бряг, Армения, Кения, Аржентина, Сингапур, Индия, Индонезия и България).

В Париж и региона на Коняк във Франция бяха построени повече от 80 кофи за компостиране на захарна тръстика, както и 80 къщи за насекоми. В Калифорния се проведе мисия в партньорство с доброволци за защита, планиране, изграждане и поддържане на мрежа от устойчиви пътеки, които осигуряват ползи за обществото и околната среда в окръг Сонома.

В Португалия служителите на Перно Рикар се включиха в повторното залесяване след пожарите от октомври 2017 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com