Петков: Интеграцията на ромите минава през справянето с безработицата

1363
Петков: Интеграцията на ромите минава през справянето с безработицата
Снимка: БГНЕС

МТСП провежда последователната и целенасочената политика за социална закрила, социално включване и насърчаване на заетостта на уязвимите групи от населението, включително и роми, ръководейки се от принципите на недопускане на дискриминация, зачитане на човешкото достойнство и осигуряване на условия за равни възможности и равно третиране на всички български граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на конференция, посветена на интеграцията на ромите под наслов „Къде сме и каква е посоката“, която се провежда под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от МТСП.

Министър Петков подчерта, че интеграцията на ромите е пряко свързана с решаването на проблема с високaта безработица сред тях поради ниско образователно и квалификационно ниво, което намалява значително шансовете им на пазара на труда. Той допълни, че с цел повишаване заетостта и обучението на безработните роми министерството провежда различни обучения, програми и проекти за заетост, повишаване на квалификацията и насърчаване на предприемаческата им култура. В резултат на доброто сътрудничество с ромски неправителствени организации, през 2017 г. са осъществени над 380 срещи с ромски организации с цел провеждане на съвместни инициативи и кампании. През 2017 г. 46 293 безработни роми са включени в обучения и заетост, което е 13.5% от всички безработни, включени в тези проекти. В изпълнение на Европейската гаранция за младежта през миналата година в обучение и заетост са включени 5980 младежи от ромски произход.

Министър Петков изтъкна ролята на ромските медиатори за успешното провеждане на политиките за ромската интеграция у нас. През 2017 г. 88 ромски медиатори, работещи в бюрата по труда в страната, са активирали близо 5 600 неактивни лица от ромски произход. През миналата година са проведени и 4 трудови борси за улесняване на достъпа на лицата от ромски произход до информация за свободни работни места. На тях са присъствали 405 търсещи работа лица, като от тях 211 са започнали работа.

Той посочи и приноса на дейностите, финансирани по OП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. През м. март т.г. стартира схемата „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи“, за която е предвиден ресурс от 26 млн. лв. Трайната интеграция на ромите може да стане само с реализиране на комплексни мерки и прилагане на интегриран подход при съобразяване с конкретните нужди в различните населени места. Очакваме най-малко 11 600 роми да бъдат включени в мерките по проектите, изпълнявани от общините, уточни министърът. Той допълни, че над 2200 деца от ромски произход са включени в мерки за ранно детско развитие и деинституционализация. Други 1700 роми са покрити от мерки за социално включване.

Във форума взе участие и зам.-министър Росица Димитрова, която акцентира върху доброто партньорство между изпълнителната и местната власт, гражданските организации, неправителствения сектор и бизнеса при изготвянето на стратегическите документи, свързани с интеграцията и социалното включване на уязвимите лица, в това число и хората от ромския етнос. Тя припомни, че България изпълнява Националната стратегия за интеграция на ромите 2012-2020 г. В по-голямата част от общините са изготвени и се изпълняват общински планове за интеграция на ромите и други сходни в уязвимо положение групи от населението. „Значимо е партньорството на местните власти с неправителствените организации, бизнеса и гражданския сектор, защото сме идентифицирали основните области, в които да акцентираме – преодоляване на бедността, на неграмотността, превенция на изоставянето на деца, подкрепа на семействата, за да може децата да бъдат отглеждани в семейна среда“, коментира Димитрова. Зам.-министърът подчерта, че в България има добре развити модели на предоставяне на интегрирани услуги, с които България може да се гордее, като планиране на ражданията, подкрепа при рискова бременност, подкрепа на майките с цел превенция на изоставянето на детето и най-вече, когато се касае за дете с увреждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com