Питейната вода на София е заплашена от скандално депо за отпадъци

6469
Питейната вода на София е заплашена от скандално депо за отпадъци
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Ново депо за отпадъци може да замърси питейната вода на София. За опасността са сигнализира граждани от Самоков. Именно край града трябва да бъде изградено депото. Избраното за строеж място обаче е крайно неподходящо и в опасна близост до река Искър, информира OFFnews, позовавайки се на инициаторите на жалбата срещу изграждането на депото.

Съгласно решението на Община Самоков депото, което ще поема още отпадъците на Костенец, Ихтиман и Долна Баня за 30 години напред, трябва да бъде построено в Драгушиново. Финансирането е европейско – по Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) и възлиза на 7,4 млн. лева. Мястото обаче е с наклон, с много подпочвени води и се намира на по-малко от километър до река Искър. Това не личи от докладът за Оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС), изготвен от експертите на Басейнова дирекция Плевен. Там е посочено, че най-близката река до депото е Палакария, която е ляв приток на Искър. Депото ще строи отдясно и това е признато през май месец тази година от Апелативната прокуратура, която признава "неволната" грешка. Подадени са жалби именно на тази база, но съдът решава, че проблем няма, а и сегашното депо за отпадъци на Самоков е с изчерпан капацитет и затова трябва ново.

Прокуратурата подхвана управници и фирми в Ботевград

Окръжна прокуратура София се самосезира след отворено писмо на група общински съветници, граждани и общественици в Ботевград за коруп...

Заради липсата на рекация от властите, жители на Самоков и Драгушиново ще сезират ОЛАФ за злоупотреба с евросредства. Всъщност първоначално определеният терен за депото е била изоставена мина край Костенец. А съдебните решения са дали зелена светлина за строеж край Драгушиново и той е започнал – през миналата година.

Гражданите на Самоков са депозирали подписка, подкрепена от 4 111 души, от които ГРАО е признала за валидни 3 122, с искане за референдум за изграждането на сметището. Искането е референдумът да се проведе в деня на местния вот – 25-ти октомври тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com