Плевнелиев отказа да говори за резилите на МВР

7968
Плевнелиев отказа да говори за резилите на МВР
Няма да бъда коментатор на всяка случка, отсече президентът

Президентът Росен Плевнелиев отказа да заяви позиция по горещата тема за полицейското насилие, въпреки призивите на обществеността и политическите партии.

"Няма да бъда коментатор на всяка случка, всеки ден, която се случва в тази държава. Президентът отговаря за процеси, за модели. Да, аз ще следя конкретни казуси, но в тяхното развитие, а не ден за ден. Радвам се, че изпълнителната власт вече взе мерки, радвам се, че има наказани. Надявам се от този конкретен случай в края на процеса да видим промяна на процедурите и начина, по който се адресират. Ще го кажа в прав текст – оценката на риска е важна, т.е. какъв е рискът за една акция. Аз като президент ще изчакам да видя всички действия, ще изчакам да видя промените в начина и нагласата на работа. Ако видя, че има подобрение, ще го кажа. Ако го видя, че не се учим от големи и малки грешки и продължаваме по същия начин, пак ще го кажа”, коментира президентът след срещата си с премиера Бойко Борисов на "Дондуков" 2.

По темата за МВР с директни препоръки обаче се изказа премиерът Бойко Борисов.

Плевнелиев и Бойко на четири очи утре

Президентът Росен Плевнелиев ще се срещне с премиера Бойко Борисов на „Дондуков” 2 утре в 9.00 часа, съобщиха от прессекре...

"МВР като стил трябва да забрави превишаването на правомощията, които имат в една такава акция катов Мировяне. Изпълниха моята воля, наказаха тежко участниците в тази акция. Надявам се, че министър Цветанов ме е разбрал правилно, че това не може да бъде стил и действие на МВР и че в подобен следващ случай действително трябва да си отидат и големи началници от министерството”, заяви премиерът. Борисов каза, че вчера се е срещнал с всички служители на МВР, които са участвали в акцията в Мировяне. „Грубо превишаване на правата. Аз съм ги санкционирал многократно”, заяви министър-председателят.

По отношение на наказанията за случая в Мировяне Борисов заяви, че е отстранен началникът на полицейското управление, който съответства по ранг на директор на полицията в един областен град.

Плевнелиев и Борисов са обсъдили на четири очи и темите за посланиците, за реформите в службите и за първото посещение на държавния глава в Брюксел.

Президентът посочи на съвместната пресконференция, че ще има кадрови промени в Националната разузнавателна служба (НРС). Те ще се изразяват в нов началник и нов заместник-директор на службата.

"До края на 2012 година България трябва да има най-после ясни и категорични устройствени закони, които дефинират правила и приоритети за службите. Ще има кадрови промени в НРС – нов началник и нов заместник-директор на службата. Обсъдихме кандидатурите, обединихме се около тях, ще има решение на Министерски съвет. Поехме ясен и категоричен ангажимент, изпълняваме го още от първите дни. Съветът за сигурност към Министерски съвет ще заседава и ще работи ускорено в следващия месец, за да изготви основите на планираната и обещана реформа. След това на първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност към края на март ще обсъдим в широк формат основните параметри на реформата. След това ще бъдат изготвени законите за НРС и НСО”, обясни Росен Плевнелиев.

Тандем "Дондуков"

Спекулациите за евентуално противопоставяне на президент и премиер след програмните речи на Росен Плевнелиев при заклеването му в парла...

Президентът допълни още, че ще се работи поетапно по отношение на назначаване на българските посланици.

"Ще има първи, втори, трети етап. По отношение на дипломатическата служба, представителството, посланиците са обсъдени конкретни номинации. Там, където аргументите са достатъчно убедителни, че номинацията ще работи за българския национален интерес, ще отваря врати, ще бъде полезен кандидат за икономиката, за приоритетите, се обединихме и чакаме решение на Министерски съвет, което след това по процедура да дойде в президентството за подписване на президентския указ”, каза държавният глава.

Плевнелиев не коментира конкретни имена, които са номинирани за посланици. „Когато има номинации за посланик, той трябва да бъде не само достоен и да има достатъчно аргументи, но по процедура има т.нар. агреман. Ние трябва да го получим от съответните държави. Когато получим конкретната подкрепа от конкретната държава, ще минем на следващия етап от процедурите”, каза Плевнелиев.

"Предстоят сериозни преговори в Брюксел през 2012 г. и само заедно на най-високо политическо ниво – президент, министър-председател, както и на много експертни нива по веригата, ще успеем да защитим повече пари за България и нашите национални приоритети", каза президентът. Темата за първото посещение в Брюксел на Плевнелиев в качеството му на държавен глава е била обсъдена на работната среща с премиера.

„България иска да има силен глас. България иска да използва новите възможности, които се отварят в Брюксел, и новите приоритети, които излизат за решаване на дневен ред, за да може да се позиционира по-добре. Много важна е темата за програмирането 2014 – 2020 година и интегрирането на националните приоритети и съгласуването им с европейските, за да сме сигурни, че имаме пълната подкрепа и да се борим за повече пари, да се борим за приоритетите на България”, заяви Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com