По 500 тира на ден изнасят дърва за Гърция

16053
По 500 тира на ден изнасят дърва за Гърция

По 500 тира на ден изнасят дърва за Гърция през граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“. В процъфтяващия бизнес се включват все повече български предприемачи не само от пограничните райони, но и от почти всички краища на страната, предаде БЛИЦ.
Обяви за изкупуване на големи количества дърва за огрев, предназначени за Гърция, има дори от Русе, Варна, Несебър.

Причината за масовата истерия е поскъпналата електроенергия и преустановената продажба на т. нар. „червена нафта“ в южната ни съседка, която продължава да е в тежка икономическа криза.

И печалбата не е за пренебрегване. Родните букови и дъбови трупи вървят между 70 и 100 евро за кубик, което е двойно повече от цената им в България.

По неофициална информация само през ГКПП „Кулата – Промахон“ на ден минават по 300 камиона с дърва. По 150-200 тира дневно прекосяват границата през другия пункт - „Илинден – Ексохи“, твърдят хора от бранша. В Петричко има складове на няколко места. Тонове дърва се режат и цепят в тях, след което се товарят за износ.  Само в района на село Марикостиново базите са две, разположени за удобство на главен път Е-79.

По 80 ТИР-а на ден с български дърва пътуват за Гърция през Кулата

Съседна Гърция, разтърсвана от икономическа криза, мина на български дърва, предаде БГНЕС. Само вчера през ГКПП "Кулата-Промахон" в Г...

Обикновено трупите се продават на гръцки търговци, които след това ги препродават на по-високи цени. Има и практика дървата да се доставят директно до домовете на гръцки семейства.

Очаква се печелившият бизнес да продължи още месец, след което търсенето на дърва да намалее и пазарът да се нормализира.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com