По 80 ТИР-а на ден с български дърва пътуват за Гърция през Кулата

16770
По 80 ТИР-а на ден с български дърва пътуват за Гърция през Кулата

Съседна Гърция, разтърсвана от икономическа криза, мина на български дърва, предаде БГНЕС.

Само вчера през ГКПП "Кулата-Промахон" в Гърция са влезли 80 ТИР-а с дърва, потокът към южната ни съседка не стихва. По неофициална информация изнасяното количество през ГКПП "Илинден-Ексохи" край Гоце Делчев е два пъти по-голямо, преминалите през този граничен пункт зареждат района на градовете Драма, Кавала и Ксанти.

Две борси, разположени край Е-79 в село Марикостиново, на 5 км от границата с Гърция, режат и цепят дърва "като за световно". Мургавите работници отричат, че тези дърва се изнасят, въпреки, че те се натоварват в ТИР.

"Изнасяха до скоро, но нещо "работата се затегна, ние от 2 години не сме изнасяли, коригират се мургавите цепачи, които естествено няма как да знаят как върви бизнесът на наелия ги собственик.

На двата пункта има нацепени и наредени на палета дърва от дъб, бук и акация. "Заради високата цена на електроенергията от 25 цента за киловат/час минахме на дърва, със 7 тона изкарваме зимата", обясниха пред БГНЕС двамата работници в склад за дърва в гръцкото село Сидорокастро. Те сортираха букови и дъбови дърва, но добити над селото. "Български нямаме, защото те са "блек енд уайт", обясняват двамата работници на английски и немски.

Според тях нашите не са добри, но са предпочитани заради ниските цени. Двамата гърци ни разрешават да снимаме, но без лицата им. Според тях българските дърва са хит в съседните градове Серес и Солун. "Ангела Меркел е виновна за кризата у нас, от климатици минахме на дърва", коментират двамата работници.

Според тях един тон дърва, каквато е гръцката мярка и равняваща се 1.5 куб. м., се продават между 100 и 110 евро на тон. Гърците плащат на българските търговци по 80 евро за кубик дърва, които трябва да бъдат доставени до съответното място в Гърция. "Двадесет ТИР-а с дърва да ми докараш днес, плащам ти ги веднага", казвали гръцките прекупвачи. Истерията за евтините български дърва е както високата цена не електроенергията, така и фактът, че в съседна Гърция е спряна продажбата на т. нар. "червена нафта", която съседите използваха за отопление и като гориво на селскостопанската си техника.

Простата сметка показва, че продадените в Гърция дърва носят двойна печалба на българските търговци. Как се добиват дървата, кои фирми ги изнасят и с какви документи, никой от официалните власти в Югозапада не се наема да коментира.

Редактор: Георги Иванов

ГЕРБ: На борсата не са продавани дърва за огрев

На борсата не са продавани дърва за горене, заяви пред журналисти депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Той посочи, че повод за изявлението ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество