Подкрепящите Украйна отиват пред Народното събрание с искане за военна помощ - ще има ли напрежение?

6051
Подкрепящите Украйна отиват пред Народното събрание с искане за военна помощ - ще има ли напрежение?
Снимка: БГНЕС

Граждани излизат на протест в сряда (4 май) с призив България да изпрати военна помощ на Украйна.

Първоначално беше планирано демонстрацията да се проведе от 16 ч. на площад "Народно събрание" в столицата, докато депутатите в парламента ще гласуват дали да дадат мандат на Министерски съвет да прати оръжие на нападнатата от Русия страна. Впоследствие обаче организаторите промениха местоположението - пред задния вход на сградата на Народното събрание.

БСП ще намери формулировка хем да не носи отговорност, ако се прати нещо, хем да остане в коалицията

Това заяви президентът Румен Радев по темата с решението дали да се прати военна помощ за Украйна или не. Припомняме, че на 4 май, от ...

В края на април в София отново се проведе голямо шествие с призив за изпращане на военна помощ към Киев. Още преди това, при първото шествие стана ясно, че площад "Народно събрание" е зает в часовете 12:00 - 22:00 за дни напред и не е ясно дали това важи и за сряда, 4 май. Тези, които са обявили провеждане на събития във въпросния часови диапазон, се обявяват за "неутралитет".

"На 04.05 следобед българските депутати ще гласуват за изпращането на военна помощ. Нека докато трае тяхното гласуване, изпълним площад "Народно събрание" и покажем, че българският народ подкрепя украинския народ и е готов да му окаже нужната помощ до пълната победа и възстановяването на мира!", гласи съобщението във Facebook-страницата на организаторите.

"Вече над два месеца Украйна смело се защитава от бруталната руска военна агресия. Руската армия унищожава украински градове и поголовно избива цивилни, включително жени и деца. Пред лицето на това най-голямо зло, сполетяло Европа след края на Втората световна война, България все още не е заела нужната позиция. Нашата страна е една от едва двете държави в Европа, които все още не с изпратили официално военна помощ към Украйна! Настояваме това да се промени и искаме България незабавно да изпрати необходимата на Киев военна помощ в битката им срещу руската агресия. Защото в момента Украйна се бие за цяла Европа, включително и за България. Помагайки на Украйна, помагаме на собствената си национална сигурност", се казва още в позицията.

Сред организаторите на събитието е Цецка Бачкова, която през февруари се кандидатира за лидер на „Демократи за Силна България“ (ДСБ), но членовете на формацията преизбраха ген. Атанас Атанасов за свой председател с 288 гласа срещу 199 за Бачкова.

Антоанета Цонева: Трябва да подкрепяме Украйна до победата

Като страна от ЕС и НАТО ние трябва да подкрепяме Украйна във войната с Русия до победата. Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия...

Цецка Бачкова е един от най-върлите защитници за изпращането на военна помощ за Украйна. На 1 май тя дори критикува партньорите от коалицията ДБ, споделяйки интервю на Ивайло Мирчев пред БНТ, в което той казва, че „не става дума за безплатно изпращане на оръжие за Украйна, тя е готова да си плати“.

„Не става ясно обаче, ще помагаме ли, или ще търгуваме?“, беше реакцията на Бачкова.

След срещата на премиера Кирил Петков с украинския президент Володимир Зеленски стана ясно, че Украйна е поискала от България да ремонтира старата си военна техника в заводи у нас, след което да си я получи обратно.

Извънреден коалиционен съвет ще обсъди военна помощ за Украйна

Управлващата коалиция се събират на извънреден коалиционен съвет, за да се вземе решение за военната помощ за Украйна. Припомняме, че м...

ОЩЕ: Опаковат Паметника на съветската армия с украински и български знамена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com