X
 
 

Полицаите не са били бежанци по време на бунта в Харманли

1650 15
Полицаите не са били бежанци по време на бунта в Харманли
Снимка: БГНЕС
Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова заяви, че полицаите са си свършили професионално работата по време на бунтовете в Харманли. Тя беше категорична, че не е видяла полицаи да бият бежанците и благодари на МВР, защото е видяла как 260 полицейски служители от жандармерията са овладели 1000 и повече неприятелски настроени чужди граждани.

Тя разказа, че са летели големи камъни, тръби, бетонни колове, чупело се е, а камъните не са били хвърляни с ръка, а с приспособления, нещо като прашки, и това не е било безобидно.

Петя Първанова беше категорична, че няма намерение да подава оставка. Тя каза още, че президентът Росен Плевнелиев не се е обръщал към нея да бъде отново служебен министър на вътрешните работи и, че един път стига.

Относно лицата, които предстои да бъдат изведени от страната, Първанова съобщи, че към момента има стартирала процедура за извеждане на 50 лица от афганистански произход, за други 200 документацията се оформя.

По отношение на лицата, участвали в размириците в Харманли, които са над 450 – също се работи. Със съдействието на „Фронтекс” ще се осъществи извеждането им от страната.

"Основно това е от компетентност на МВР, от Агенцията за бежанците е документалната част, доколкото на лицата трябва да бъдат предоставени всички документи, да са подписали решенията за отказ, самоотказ, да не са обжалвани, да са влезли в сила с потвърждение от съда.

Ако лицето е влязло нелегално и не е потърсило международна закрила, тогава ще бъде изведено по Закона за чужденците с принудителна административна мярка. Ако обаче лицето е потърсило закрила и му е открита процедура по международна закрила, в рамките на тази процедура, то може да заяви, че не желае, тогава се нарича самоотказ и лицето подлежи на доброволно връщане, или тогава, когато му постановим отказ и този отказ се потвърди от съда или лицето не обжалва в 14-дневния срок, тогава също отново става чужденец, подлежащ на извеждане".

На въпроса в какъв срок ще бъдат изведени тези над 400 човека, Първанова каза, че се работи активно, колкото се може по-бързо да стане това и, че е нужно съдействието на пакистанските дипломатически власти. Целта е в рамките на месец-два да се осъществи извеждането на всички лица.

Съдът остави в ареста 15 чужденци за бунта в Харманли

Състав на Районния съд в Харманли определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и спрямо последните петима пълнолет...

Попитана има ли клетки на исляма в тези лагери, Петя Първанова заяви, че в центровете на Държавна агенция за бежанците лицата се настаняват след като са преминали беседа и проверка от ДАНС.

„При нас те вече са в качеството си на търсещи закрила, ние съответно провеждаме нашите интервюта и процедурата върви така, както е предвидена по закон.

В момента, в който те са при нас ние извършваме ежеседмични проверки съвместно с органите на МВР. Осъществяват се проверки по местата, където са настанени, идентифицират се лицата, непрекъснато има текущ контрол, и съм много благодарна за това”.

В Харманли наистина е спокойно, хората се опитват да се върнат към нормалния ритъм на работа, заяви Петя Първанова и допълни, че се възстановяват щетите и до четвъртък се надява да са приключили с възстановяването на счупените прозорци.

Тя каза, че напрежение няма, а сред голяма част от лицата не е имало напрежение и преди размириците. Първанова уточни, че когато е пристигнала в лагера миналия четвъртък, е разговаряла с представители на други националности, които не са желаели да имат нищо общо. Сред тези 1000 души, които се държаха по-агресивно, също е имало лица, които не искат да участват.

Синдикати поискаха признание, а не наказание за работата на полицаите в Харманли

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) поиска "признание или поне публична благодарност" за действията на полицаите по вр...

Бунтуващите са искали да отворим границата със Сърбия, което не е от компетенция на Държавната агенция за бежанците, коментира председателят й и допълни, че вероятно причините за бунта са комплексни.

Първанова каза, че продължават да водят кореспонденция с ЕК за превръщането на част от центъра в Харманли в затворен тип. Тя обясни, че за да бъде това възможно, трябва да има обособени специални помещения за целта, а към момента в Харманли няма такива.

Относно условията на живот в лагерите за бежанците, Петя Първанова заяви, че центровете на агенцията отговарят на изискванията за настаняване и прием на лица, търсещи закрила и, че се полагат много усилия. Някои националности сами поддържат хигиена в помещенията, в които са настанени, други, за съжаление, не го правят, обясни председателят на ДАБ. Тя беше категорична, че има топла вода и бани. Помещенията, където са настанени афганистанците, са продълговати халета, пригодени да могат да спят повече лица.

Има два лекарски кабинета и още два ще бъдат осигурени в новата сграда за първоначален прием, добави Първанова и поясни, че по отношение на храната също има стандарти и следят калориите. По думите й условията не са като в петзвездни хотели, но настанените ги определят като добри.

Петя Първанова заяви, че има особена чувствителност по отношение на каквито и да било корупционни прояви и непрекъснато се осъществява текущ контрол за всичко.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Македонецъ 9 Македонецъ преди 3 години Профил на трол?
  Бежанската истерия е ключов елемент на руската дезинформационна кампания, %-та криминално проявени сред бежанците, въпреки нечовешките условия, е далеч под средните показатели за местните криминално проявени . Пропагандния ефект остава - в побоя на 10 годишно бежанско момче с счупен крак изкараха нападателите на момчето и на полицаите "герои", ''защитници'' на Родина виж още ›› та. По бързата процедура ще осъдят момчето запалило флага ни, но ниКОЙ НЕ осъди русофилистиците палили и тъпкали флага ни и по Коледа и сега на Копринка пред погледа на резидента на путин радев , точно както осъдиха по бързата процедура пребитите българи от ордата руски еничери осигуряващи коридор на НОЩНИТЕ ВЪЛЦИ на путин - бежанска заплаха ни залива от екрана и кара да гласуват уплашени избиратели за руските патриоти и генерал-губернаторите - мата бежанците ИЛИ темите за реформите, демографската криза, престъпността, регионалните и социални НЕРАВЕНСТВА, членството ни в Еврозоната, тоталното пленяване на икономика и институции ни от русия - Всяка година ни напускат 50 хиляди души българи, обезлюдени са над 80% от бълг села, от картата всяка година изчезват няколко десетки, а ни стресират с бежанци, които не искат да останат - над 300 000 руски семейства вече живеят постоянно на черноморието ни
 • На бунт! 8 На бунт! преди 3 години Профил на трол?
  Да-а-а, знаеме, че полицията не бие като милицията, която от своя страна беше "биещото сърце на Партията"! Така и през февруари 1997 в малките часове същата полиция също "не беше била никого", а Филип Димитров с превързана глава от Пирогов седнал в количка се кълнеше директно в БНТв-ефир, че като юрист ще направи всичко възможно наредилите побоя полицейски началници и извършили виж още ›› те побоя джандари ПЕРСОНАЛНО да бъдат наказани и дисциплинарно уволнени от МВР без 20 заплати на куп и хилядите привилегии! .... И какво стана - Филип Димитров си омете дебелия ЗАДНИК на тройна многохилядна валутна заплата в САЩ (посланик, представител в ООН и консул) и за 12-тина години забрави за клетвата си и дори вече е в кръга на номенклатурен почетните пенсионер (констититуционнен съдия) на насилническата побойническа мутро-комунистическо-мафиотска мародерска система наречена "Република България" (екс-Народна Република България)! И джандарите, фатмаците, ченгетата, прокурорите, съдиите (най-вече конституционните), депутатите, ..... грабят на корем неконтролирано от нашите дажъци, бият ни безнаказано когато не искаме да им даваме привилегии или рушвети и ни се присмиват и подиграват по телевизии, медии и трибуни!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Дришльо, Филип Димитров ли ти е виновен, че комунистическите помии нареждаха на милиционерите да бият хората!??? Червен, смръдлив, провокатор!
  : 1 !
 • милиционерско-комунистическа мафия 7 милиционерско-комунистическа мафия преди 3 години Профил на трол?
  НИКАКВА информация, колко са пострадали от мигрантите. Като се има предвид, че те са без каски, щитове, наколенки и брони би следвало да са десетки и стотици ранените. Може да са със счупени глави, ръце и гърбове. Има информация, че жандармерията е нахлула по стаите през нощта и са ПРЕБИВАЛИ ДО СМЪРТ всеки мигрант от мъжки пол. Нали не мислите, че може да се арестуват над 400-500 човека, да се изв виж още ›› едат от лагера и те така доброволно да тръгнат нанякъде ? Представяте ли си какъв бой са ги били в камионетките и как са ги пребивали там където са откарани!Вие знаете ли как озверяват полицаите Аз лично съм го виждал. Стават зверове.Та къде са откарани задържаните ? Има ли телевизионен репортаж? Ами това са страшно много хора! 400 – 500! Не може да са в ареста в Харманли. Дали има убити знаете ли? Казаха ли ви от телевизията? А чухте ли интервюта с мигрантите? Знаем ли тяхната версия? Първо, как са се организирали, второ защо са се разбунтували и трето, какво се е случило през нощта вътре в общежитията когато е нахлула жандармерията?Ние като граждани не знаем. И каквото ни внушат от медиите не е свобода от свободни медии. Месеци и години медиите имаха задача да ни карат да мразим и да вярваме на “политиците” и на тяхната версия за всичко което се случва. Затова сме на 113 място по медийна свобода.С помощта на медиите милиционерско-комунистическата мафия превръща България в чудовищна национал-социалистическа държава. Манипилацията и насажданата омраза към чужденците всеки ден взима все по-големи размери.
 • путинофоб 6 путинофоб преди 3 години Профил на трол?
  За мигрантите скачате според подхвърленият ви от руските бандити комат, а срещу 500 000 руските пришълци-колонисти мълчите ,като ……., сам се досещай! Или пък срещу мафиотските им бизнесмени ,които владеят половината от България, както се изказа вашият гаулайтер – Толстой! В България има 10 000 бежанци, срещу 1 000 000 руснаци през лятото. Така че вие, и продажната ви шайка рублофили трябва да прие виж още ›› мате по 10 руски ватници във вашите квартири, защото те са 100 пъти повече от бежанците. П.П. Повечето от бежанците са обект на трафик, който пък е грижа на службите, които пък се командват от путинофили ,като теб, затова тях ги питай за “големият брой” бежанци от трафика! И си приготви и походни легла – защото 10 руски колонисти трудно се приемат и издържат само с путинофилски лозунги. А най-добре им остави квартирата си, за да им е най-удобно,и за да се чувстват “като у дома си”! А ти мижеф показа какъф омразен и долен клеветник си. Чак нямам думи за теб. Дори не си мъж а долно лъжливо копеле, поемай към великата саецка страна на другарят путлер, за да компенсираш поне малко чудовищният наплив на крепостните му в тук. Верно 1 срещу 1 000 000 е неравностойно , но все е файда.Един путинофил по-малко
 • Дональд укротитель Нато 6.1 Дональд укротитель Нато преди 3 години Профил на трол?
  Мальчик 6 ,вы наверное берега попутали???? "Ватники" вам платят американскими президентами ,а т.н бежанци тратят ваши налоги и е6ут ваших жен и дочерей разницу унюхал???))) А что мы вас тупо купили это чистая правда!!!!Вы болгары и мать родную продадите за звонкую монету!
  : 2 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  6.1 Ей, дрислив рушняк, защо пишеш на дръгливият си рушняшки език в български сайт, бе гнидо?
  : 1 !
 • Македонецъ 5 Македонецъ преди 3 години Профил на трол?
  на информации от МВР не бива да се вярва- ставаше дума за мистериозно починал бежанец от студ и глад /виж ми окото/. Днес подновявам призива си да не им вярвате, защото фамозните бунтове на бежанците от Харманли са поредният милиционерски блъф. Разиграват ни фокуси и очакват да им се хванем на въдицата. Да, ама не. Бунтове има само на телевизора. На терен, както е модно да се изразяваме – такива н виж още ›› яма. Хората от лагера може да са изразили недоволство, но апокалиптичната картина е изцяло медиен продукт. Целта беше да се появи среднощно Б.Б. и да каже, че видите ли, ще се активира “клетка”. По западно казано “Уау”. По нашенски- “Бавмааму”. Убедено твърдя, че у нас няма никакъв проблем с бежанците, още по-убедено заявявам, че българските власти се отнасят с тях направо човеконенавистно. Властите /в частност МВР/ съзнателно и целенасочено тормозят тези нещастници, толерират всяко издевателство върху тях, активно съдействат да се замаже всяко криминално посегателство от динковци, Перата и вси други патрЕоти. Не им вярвайте, моля ви, нищо не е така, както ви се представя. Става дума за хора, а отношението към тях от страната ни, членка на евросъюза е нечовешко.
 • На бунт! 5.1 На бунт! преди 3 години Профил на трол?
  Мутро-номенклатурно-олигархично-царедворска БКП-мафия вече повече 138 години ни тормози, насилва, граби, бие, мародерства, нас, българските граждани, но вие ходите да им плащате данъци (от които да крадат), да им гласувате за номенклатурните копуци, да им давате рушвети и да им славите и лижете лъжливите и манипулационни пропагандни ДРИСНИ, изсипвани по медиите от разни ДС-задници шибаняшки! Сега виж още ›› и на нов премиер ДС-агент "Иван" (необразован нагъл БЗНС+БКП+ДС-побългарен гюфто-албинос) ще се радвате и ще приветствате!
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  ТИХО ПРОДАЖНИЦИ, МАЛКО ИМ Е БИЛ БОЯ НА ХЛЕБАРКИТЕ, ОЩЕ БОЙ ТРЯБВА ОЩЕ НА ГРАНИЦАТА.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  и ние сме “бежанци” в ЕС, и за това ни се полагат “бежански” еврофондове. А в “замяна” изпращаме още и милиони мигранти и гастърбайтери да се разселват в другите страни от ЕС, а уж само в Близкият изток има войни ,които да предизвикат мигрантски поток. Макар ,че през родната задунайская губерния минават предимно рублофилски потоци и пАтоци…….
  : 1 !
 • 341 3 341 преди 3 години Профил на трол?
  влезли са през ноща и са ги пребили много са жалки измекярите дето командват......
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Първанова ни гледа в очите и ни лъже.Всички видяхме как се държахме бежанците.Не може да се отрече. Но трябва да се каже и другата истина. Ризова я пита бити ли са бежанците.Така говорели гражданите на Харманли. А тя започва да ни обяснява какво са правили бежанците.Т.е След като са си го изпросили са бити..Ще има някакво замазващо разследване като онова за убитият бежанец от "рикоширал куршу виж още ›› м. След като са утихнали безредиците и бежанците са се прибрали в стаите си са нахълтали към 19.00 полицаите и за ги бил безпощадно .Десетки са с рани по главите.А на това 15 годишно дете са му счупили черепа и е в критично състояние.Да си кажат....полицаите ..Те ни захвърляха с камъни но и ние ги после пребихме.
 • Дякона 1 Дякона преди 3 години Профил на трол?
  Първанова ни гледа в очите и ни лъже.Всички видяхме как се държахме бежанците.Не може да се отрече. Но трябва да се каже и другата истина. Ризова я пита бити ли са бежанците.Така говорели гражданите на Харманли. А тя започва да ни обяснява какво са правили бежанците.Т.е След като са си го изпросили са бити..Ще има някакво замазващо разследване като онова за убитият бежанец от "рикоширал куршу виж още ›› м. След като са утихнали безредиците и бежанците са се прибрали в стаите си са нахълтали към 19.00 полицаите и за ги бил безпощадно .Десетки са с рани по главите.А на това 15 годишно дете са му счупили черепа и е в критично състояние.Да си кажат....полицаите ..Те ни захвърляха с камъни но и ние ги после пребихме.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Малко са ги били!!!
  : 1 !
Нагоре