Полицаите заплашиха да протестират и по време на председателството

2294
Полицаите заплашиха да протестират и по време на председателството
Снимка: Actualno.com

Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ще продължим с протестите си по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

„Днешният протест е част от програмата за протестни действия, която ние оповестихме още в началото на юли. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ние ще продължим по време на Българското председателство на Съвета на ЕС“, каза Попов.

Пожарникари и полицаи потвърдиха - от 5-ти януари протестираме, ако няма по-високи заплати

Ако исканията ни за увеличение на заплатите и решаване на проблемите с условията на труд не бъдат изпълнени, след 5-ти януари догодина ...

Председателят на СФСМВР поясни, че на днешния протест очаква да дойдат всички, които не са ангажирани служебно. „Никога не правим предварително прогнози колко колеги и приятели ще се включат в наши протести. Истината е, че разчитаме на почти всички, които не са ангажирани служебно да дойдат“, каза председателят на СФСМВР. Попов подчерта, че неглижирането на исканията и оставането на заден план на проблеми, свързани с МВР и заплащането на служителите, минава всякакви граници. „Време е да се сложи край“, допълни той.

Не са водени формални преговори по исканията на СФСМР, обявени от юли, допълни Попов. По думите му са водени разговори във формат Съвет за социално партньорство, срещи между синдикати и представители на политическо ръководство, но формално преговори, както го изисква Законът за МВР, не са водени до момента. Попов уточни, че диалог между синдикатите и МВР обаче има.

„Едно е да се води диалог, друго е да се говори за резултата от него. Ние през цялото време чуваме как не било възможно със задна дата да се увеличат заплати, чисто юридически. Това разбира се, не е вярно. Напълно възможно е. От друга страна започна да се говори за увеличение със задна дата, след юли. Когато ние поставихме исканията си, не ставаше въпрос за задна дата, ставаше въпрос за началото на юли. Дори и да приемем, че е прав председателят на Съвета заместник-министър Балабанов, че не е възможно увеличение със задна дата, имаше възможност и все още има да се увеличат заплатите със задна дата“, коментира Попов и уточни, че заплатите все още могат да бъдат увеличени от началото на декември.

Според него аргументацията на СФСМВР е пълна и изчерпателна. Председателят на СФСМВР поясни, че аргументите на управляващите са, че държавният бюджет няма възможност за увеличение на заплатите на полицаите. Той обърна внимание, че тази теза се представя на фона на изявленията на финансовия министър Владислав Горанов и на премиера Бойко Борисов, че България е на водещо място в ЕС по някои икономически показатели, затова че има преизпълнение на събираемостта на бюджетни средства в приходната част на бюджета. Попов подчерта, че от СФСМВР не могат да приемат, че държавата не е имала възможност за едно увеличение на заплатите на полицаите, предаде Фокус.

Скандал между синдикати и ръководството на МВР, следват протести

Полицаите отново излизат на протест. Причината - скандал вместо разбирателство между синдикатите и ръководството на МВР. Днес двете ст...

Той отчете, че искането за пари за униформи е било част от едно друго тяхно искане за спешни изменения в Закона за МВР. „Това се случи. Беше спешно променен законът, така че да има възможност, служителите да получат паричната равностойност затова, че 4-5 години не бяха получавали униформа“, поясни Попов. „Искането ни за нов Закон за МВР, който да влезе в Народното събрание през следващата 2018 г., също стои без сериозни разговори по него. Що се отнася до второто, за което говорехме, че парите за униформи са част от него“, каза Валентин Попов.

По думите му вместо това, което са предлагали синдикатите да влезе спешно като изменение в Закона за МВР, в промените, които са сега в Народното събрание между първо и второ четене има някои предложения на народни представители, между които едно, което шокира.

„Става дума за определяне на минималния числен състав пожарникари в екип, който до момента се урежда с наредба. Заради това, че Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ не е в състояние да осигури минимум от трима служители в екип, са на път да се закриват малки участници и служби на ПБЗН. В момента се предлага да бъде уреден минимален числен състав пожарникари от екип трима, но с една уговорка да може да се прави изключение за малки населени места с под 5 хиляди жители, в които да може да се дават дежурства и да се изпълняват задълженията по гасене на пожари и противодействие на резултати от бедствия от екипи в състав двама души. Нещо, което преди повече от две-три години смятаме, че беше прието от всички в тази държава като ненужно излагане на риск живота и здравето на служителите“, каза Валентин Попов. Той поясни, че в момента се прави опит това да бъде закрепено със закон. „Силно се надявам народните представители да проявят разум в това отношение“, посочи Попов.

Днешният национален протест е поредният от серията протести, стартирали на 5 юли 2017 г., като основните искания на СФСМВР са за увеличение на основните възнаграждения на работещите във ведомството с минимум 15%, обвързване на основното възнаграждение със социалноизмерим показател и изготвянето на нов Закон за МВР с участието на синдикалните организации.

СФСМВР: Цели райони от страната могат да останат без пожарни служби. Протестите ни ще продължат

За протестите на работещите в системата на МВР и проблеми при работата на пожарникари и полицаи решихме да се срещнем с председателя на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com