Полицията: Джебчиите са най-активни в големите магазини и градския транспорт

3138
Полицията: Джебчиите са най-активни в големите магазини и градския транспорт

Джебчийските кражби се случват най-често в големите търговски обекти и масовия градски транспорт. Това каза по време на брифинг Николай Хаджиев, началник на отдел "Криминална полиция", на който бяха представени подробности за взетите от дирекцията мерки, свързани с опазването на обществения ред и сигурността на гражданите по време на предстоящите празници, предаде „Фокус”.

Хаджиев препоръча в търговските обекти гражданите да не оставят без надзор чантите и лични си вещите, а да ги държат близо до себе си.

МВР отчита бум на кражбите на лотарийни билети

В резултат на бързите оперативно-издирвателни мероприятия, предприети от служители на отдел «Криминална полиция» при ОДМВР ...

По думите му кражбите в градския транспорт се свързани с вещи и предмети с по-сериозна стойност, крадат се от външни джобове, чанти в пиковите часове, когато са пълни превозни средства. Той призова гражданите да обръщат внимание на хората около тях, на съмнителни лица и хората, които се бутат. Той обясни, че голяма част от тези извършители се възползват от невниманието на гражданите и създават умишлено ситуации, в които да се разсеят жертвите и на по-късен етап гражданите разбират какво им се е случило.

"За домовите кражби крадците най-често водят предварително наблюдение и проучване на адресите, които са си набелязали. Те наблюдават пощенските кутии и това дали светят лампите в апартамента", посочи Хаджиев и препоръча на гражданите, които ги няма през почивните дни, техни познати или съседи да им проверяват пощенските кутии, защото самите извършители с тази цел оставят рекламни материали, за да проверяват има ли кой да прибира пощата. Той даде съвет да се използват т.нар. "таймери", които могат да пускат телевизия и радио, за да не изглежда, че жилището е необитаемо. Хаджиев препоръча да не се държат в жилищата скъпи вещи и ценности, а ако се използват каси, те да бъдат добре закрепена в стената или в пода, защото извършителите могат да откраднат цялата каса.

Хаджиев коментира и телефонните измами и заяви, че техни жертви най-често са възрастните хора и въпреки многобройните разяснения те продължават. Той посъветва хората, получили такива обаждания да търсят обратна връзка с близките си.

"Грабежите основно се извършват в тъмната част на денонощието - в паркове, на тъмни места, неосветени улици, като се дърпат чанти и накити. Гражданите трябва да бъда по-предпазливи и по възможност да не преминават през такива участъци и да бъдат бдителни за хората около тях", посочи Хаджиев и добави, че са взети мерки за обезпечаване на търговските обекти.

След мащабна акция плевенската полиция разби банда за кражба на животни

Плевенската полиция проведе мащабна акция за разкриване на опасна банда от Бръшляница, извършила поредица кражби от вилна зона "Нежовец...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com