"Политически зоопарк": Защо СУ уволни професор Мирчев?

9630
"Политически зоопарк": Защо СУ уволни професор Мирчев?
Снимка: БГНЕС

Софийски университет прекрати гражданския договор на проф. Михаил Мирчев. Етичната комисия на висшето учебно заведение потвърди, че застава зад "традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъди всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието".

Припомняме, че студенти обвиниха проф. Мирчев в използване език на омразата. . След уволнението на проф. Мирчев заваляха и коментари в социалните мрежи.

Софийският университет отстрани проф. Михаил Мирчев след скандал

Софийският университет "Св. Климент Охридски" прекратява гражданския договор на проф. Михаил Мирчев. Това се казва в официално съобщени...

Макар и да става въпрос за скандал в академична среда, той има своя политически оттенък и затова ще проследим най-интересните мнения в традиционната ни рубрика "политически зоопарк".

Ето ги и тях:

"Университетът е място за цивилизовани хора и наука, а не за фашистка пропаганда", пише Яна Марковска.

От Студентското общество за равенство, което изпрати сигнал за езика на омразата, написаха в мрежата: "След подаден сигнал от Студентско общество за равенство при СУ беше прекратен договорът на проф. Михаил Мирчев за недопустимо разпространяване на расистка реч от университетската трибуна".

На обратният полюс беше мнението на българският представител на групата на Европейските Консерватори и Реформисти в България Кристиян Шкварек. Той бе сред хората, които застанаха зад думите на проф. Мирчев:

Комисията за защита от дискриминация се захвана с проф. Михаил Мирчев и лекциите му

Днес, 18 ноември 2020 г., Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се самосезира по доклад на Наско Атанасов, член на КЗД. Докладът е...

"Софийският Университет падна. Първата крачка към превръщането на цялата ни система за висше образование в добре работеща машина за политическа коректност, крайно-прогресивистка пропаганда и либерална инквизиция. Така, както са университетите на Запад и от които извират ежегодно най-абсурдните, токсични и вредни идеи и политики.

Преди месец се опитахме да предупредим българското общество за това. Казусът с Мирчев изобщо не беше относно личността или качествата му, а спрямо това, че крайно-левите фанатици у нас се опитаха да поставят прецедент.

Да изнудят университет посредством примера на подобен преподавател, за това той да капитулира пред тях и да обяви публично, че ще им играе по свирката оттук нататък. Че ще захвърли всякаква идея за академична, идеологическа и политическа неутралност, и ще бъде "водеща сила в защита на либералните ценности". Че ще репресира и подтиска всякакви мнения, които "омаловажават други начини на живот и култури".

Бих желал да попитам с какво право и основание университетът, или който и да било, следва да цензурира "омаловажаването на други начини на живот и култури"? Нямаш право да омаловажиш културата на Ислямска Държава ли? Начина на живот на алкохолиците, наркоманите или скинарите ли?

Естествено ,че не това всъщност имат предвид крайно-левите фанатици, натиснали университета за тази позиция. Това, което те имат предвид е, че няма да имате право да омаловажите ТЕХНИТЕ начини на живот и култури - на "богопомазаните" от тях малцинства и групи хора.

Журналист: Опитват се да убият кариерата на професор Мирчев

"Тази сутрин мернах, че се опитват да убият кариерата на професора по социология Михаил Мирчев, който ми е преподавам в УНСС избираем п...

На онези, които са посочили в "свещената" пирамида на привилегиите. Естествено, че ВАШИТЕ начини на живот и вашата култура - зла, патриотична, ретроградна, християнска, патриархална, "Бай Ганьовска", не само ще подлежи на омаловажаване, ами това ще бъде занимание номер едно във вече превзетия от културни марксисти университет.

Това не са фантазии или прогнози, а реалността, която хора като мен са видяли и документирали лично в западните университети.

Реалност там, за която говорят и сигнализират хиляди хора, включително на най-високо академично и интелектуално ниво. От това се опитахме, и ще продължаваме да с опитваме, да предпазим и България. Но СУ вече падна".

Още: Ирини Зикидис: Войната за умовете на хората продължава още по-яростно, на прицел са университетите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com