Политологът Първан Симеонов: ЕС клони към Москва

3080
Политологът Първан Симеонов: ЕС клони към Москва
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) се придвижва към орбитата на интереси на Москва. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“, по повод срещите на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов с руския държавен глава Владимир Путин.

Според Симеонов българската държава започва да разбира спецификата на политическите времена, в които сигурни партньори не съществуват и по-фриволна игра между Европа и Азия изглежда като разумен ход.

Първан Симеонов: Имаме Сенат с двама сенатори – Борисов и Радев

"Има някаква втора камара в българския политически живот, някакъв Сенат с двама сенатори – Борисов и Радев. Тази реалност я изгра...

Той обясни, че България се опитва да осребри позицията си между Изтока и Запада. „Срещите на Радев и Борисов с Владимир Путин са положителни, но едва ли са основен прийом на общността за нейното сближаване с Русия“, констатира Симеонов.

„Президентът мина пръв, зададе политическата посока, каквато е работата на един президент, а министър-председателят влезе в конкретността. Втори извод от тази среща е, че конкретността можеше да бъде повече. Дори в по-проправителствено настроените медии като че ли няма някакви страшни фанфари след тази среща, просто защото се очакваше някаква конкретна новина. И третият извод е, че срещата не беше европейско-руска, а се очакваше, освен да бъде заявен българският национален интерес, да има и някакъв европейски привкус“, коментира Симеонов.

Той допълни, че комуникацията на основните страни от ЕС с Русия се осъществява интензивно. „Оттук нататък общността трябва да се опази от проява на егоизъм и определени страни-членки да не потърсят уреждане на национални интереси с Москва“, подчерта Симеонов. Той заключи, че срещите на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон с руския държавен глава въобще не идват в случен момент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com